O echipă de arheologi lucrează în prezent la descărcarea arheologică pe şantierul viitoarei parcări subterane ce se construieşte, pe o suprafaţă de 6.500 metri pătraţi, în jurul Catedralei ortodoxe din Oradea şi unde s-au descoperit, la săpături, trei schelete umane şi zidurile unui ravelin.

Excavaţiile la amplasamentul viitoarei parcări subterane au început în luna ianuarie şi s-au desfăşurat sub supraveghere arheologică, având în vedere că lucrările se află în imediata vecinătate a Cetăţii Oradea, monument istoric.

Potrivit istoricului şi arheologului Doru Marta, s-a primit autorizaţia de cercetare arheologică preventivă de la Comisia Naţională de Arheologie, urmând să se documenteze tot ce se află pe această suprafaţă, pe straturi şi să se recupereze materialul arheologic.

“Pe lângă că e o suprafaţă foarte mare, este şi extrem de bulversată cu construcţii, aşa ca un tort supraetajat, în care unele umpluturi sunt mai groase, altele mai subţiri. Vom trece inclusiv la săparea manuală sau cu utilaje de mici dimensiuni a zonelor cu ‘probleme’: zidurile ravelinului, o construcţie absidată şi mormintele cu trei schelete umane, care pot fi datate pe la sfârşit de secol XIII – început de secol XIV. Am mai găsit nişte ziduri care au aparţinut unei cetăţi avansate, ravelin se numeşte, care exista la 1732, peste care s-a construit o zonă de case la sfârşitul secolului XIX, început de secol XX, după care s-a construit centrul civic şi după care s-a construit Catedrala ortodoxă. Mai este şi o termoficare extrem de solidă, făcută prin anii 1980, care trece dintr-o parte în alta şi caretrebuie demolată”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, arheologul Doru Marta.

Specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor vor lucra pe toată suprafaţa viitoarei parcări, de circa 6.500 de metri pătraţi, vor face o curăţire a întregii zone, o radere, cum se spune, care se practică pentru suprafeţe mari ce trebuie descărcate arheologic. La final, se va întocmi un raport către Comisia

Naţională de Arheologie. Şi pentru a informa turiştii, se va propune marcarea la suprafaţă a descoperirilor vechi, în viitorul parc de deasupra parcării subterane, prin panouri informative în mai multe limbi.

Arheologul a mărturisit că, în ce priveşte perioada descărcării arheologice, ar dori să fie cât mai scurtă posibil, pentru a nu prelungi foarte mult termenul de execuţie al parcării. El aprecia că nu va dura mai mult de trei luni.

“Lucrăm pe bucăţi. Colaborăm foarte bine şi cu primăria şi cu constructorul şi încercăm să ne ghidăm după urgenţele lor. Scheletele au fost conservate cât am putut, facem documentaţia şi le vom ridica. Am găsit unele pietre, ancadramente gotice, frumoase, pe care le vom duce în cetate”, a mai precizat Doru Marta.

Lucrările la viitoarea parcare subterană, de tip park and ride, din faţa Cetăţii Oradea sunt executate de asocierea Erbaşu – Simbac, valoarea investiţiei fiind de 24.389.235,11 lei fără TVA, banii provenind de la bugetul local. Capacitatea totală a parcării va fi de 277 autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice. Aria desfăşurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.

Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieşire, ambele dinspre şanţul Cetăţii Oradea. La suprafaţă se va amenaja o piaţetă, cu spaţii verzi, parte a viitoarei zone pietonale din Piaţa Emanuil Gojdu. AGERPRES