Spaţiul în care s-a desfăşurat Expo 2020 va deveni în octombrie “Expo City Dubai”, un oraş “futurist” care va găzdui sedii ale unor mari companii, un centru expoziţional şi un nou muzeu, au anunţat luni reprezentanţii acestui emirat din regiunea Golfului Persic, informează AFP.

Pe 31 martie, cu ocazia închiderii acestei expoziţii universale, organizatorii au dat asigurări spunând că spaţiul impresionant care a găzduit evenimentul – de două ori mai mari decât suprafaţa principatului de Monaco şi care a costat 7 miliarde de dolari – nu va fi abandonat.

“Astăzi, anunţăm transformarea sitului expoziţiei în Expo City Dubai”, un nou oraş care ilustrează ambiţiile Dubaiului, a scris pe Twitter şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, liderul acestui emirat şi vicepreşedintele Emiratelor Arabe Unite.

“Acest oraş nou va găzdui un nou muzeu, un centru de expoziţii şi sediile generale ale unor companii din domeniul tehnologiilor de vârf, precum şi pe cele ale unor întreprinderi mici şi mijlocii”, a adăugat el.

Viitorul oraş, conectat cu portul şi două aeroporturi din Dubai, va găzdui mai ales sediul DP World, operatorul portului din acest emirat, deţinut de grupul german Siemens, şi mai multe companii mici şi mijlocii, a precizat un comunicat publicat de serviciul de presă al şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care evocă o destinaţie “futuristă” şi “respectuoasă faţă de mediul înconjurător”.

Atracţiile principale, precum domul Al Wasl (monumentul cultural aflat în centrul expoziţiei universale) şi mai multe pavilioane naţionale, în special cele ale Emiratelor Arabe Unite, Egiptului, Marocului şi Arabiei Saudite, vor fi menţinute.

Amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, expoziţia universală Dubai 2020, prima manifestare de acest tip organizată în Orientul Mijlociu, s-a deschis pe 1 octombrie 2021 şi a atras peste 23 de milioane de vizitatori, potrivit autorităţilor din acest emirat, un număr puţin mai mic decât cei 25 de milioane de vizitatori estimaţi de organizatori înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19.

Expo 2020 şi-a adăugat numele pe lista proiectelor gigantice realizate în Dubai, un emirat care încearcă să îşi sporească prestigiul şi care este renumit pentru insulele sale artificiale construite în forma unor palmieri sau pentru cel mai înalt zgârie-nori din lume, Burj Khalifa (830 de metri).

Următoarea expoziţie universală va fi găzduită de oraşul japonez Osaka în 2025. AGERPRES