Pe data de 16 decembrie 2022,  la Muzeul de Artă din Braşov, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie  a Arhitectulului  Teofil Mihăilescu, profesor la Facultatea de Construcții , “Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”.

Un exercițiu de antropologie urbană, expoziția “Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban” vă prezintă perechi de fotografii “gemene”, emblematice pentru devenirea arhitectural-urbanistică a orașului. Fotografiile fac parte din proiectul cultural “Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”, rod al unei munci de cercetare desfășurată în perioada 2009-2014, finalizat cu albumul “Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban” (2015), un concept unic în România, apărut în limbile română, engleză, franceză, germană şi maghiară şi lansat la târguri şi saloane de carte naționale şi ințernationale.

Ideea proiectului a fost închiderea simbolică a unui arc peste timp pornind din Brașovul sfârșitului secolului al XIX-lea – începutului secolului XX și sosind în Brașovul sfârșitului secolului XX – începutului secolului XXI, prezentând fotografii realizate în prezent din aceleași locuri de unde vechii fotografi și-au făcut fotografiile în trecut.

Conceptul expoziției invită la (re)descoperirea Braşovului, a arhitecturii şi atmosferei sale într-un continuum spațiu-timp. Expoziția şi proiectul din care aceasta face parte reprezintă o amplă explorare antropologică urbană în încercarea de a demonstra că orașul este viu și că, chiar dacă, rând pe rând, au fost construite, demolate, reconstruite, înlocuite și transformate porți, bastioane, fortificații, clădiri, străzi şi spații urbane (în încercarea firească de a se răspunde provocărilor fiecărui prezent din trecut și particularităților diverselor moduri de viață în schimbare), acesta trăieşte paradoxul de a se transforma permanent şi, totodată, de a rămâne acelaşi, aidoma unei ființe.

Ideea generatoare a expoziției ține de realizarea faptului că, dincolo de transformările prin care şi oraşul, la scara „vieții” lui, şi omul, la scara vieții sale, le trăiesc fără a se putea opune timpului, nici oraşul şi nici omul nu sunt entități finite, ci transformabile, permanent aflate în stări de mutatis mutandis, singurul lucru care poate rămâne prin timp şi timpuri fiind unul imaterial: emoția legăturii noastre, a fiecăruia, cu oraşul său.

La deschiderea expoziției vor lua parte: arhitectul şi filosoful Augustin Ioan (profesor al Universității de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti), arhitectul Răzvan Dracea (preşedintele OAR Braşov-Covasna-Harghita), Bianca-Maria Bălşan (manager al Muzeului de Artă Braşov) şi istoricul de artă dr. Radu Popica (curator, istoric de artă). Evenimentul va fi transmis şi on-line live pe pagina de Facebook a muzeului.

Photo by yeonhee on Unsplash.