În ședința Consiliului Local de săptămâna aceasta Emil Boc a prezentat butonul GIS (sistem informațional geografic), disponibil pe platforma primariaclujnapoca.ro, secţiunea Locuire, platformă ce conține planurile urbanistice zonale (PUZ) și planurile urbanistice de detaliu (PUD) emise începând cu anul 2014, cât și toate autorizațiile de construire și toate certificatele de urbanism emise după 1 mai anul curent.

Butonul GIS funcționează precum o hartă virtuală, clujenii având acces, în timp real, la dezvoltările urbanistice din oraş și totodată la regulile prevăzute în planul urbanistic general (PUG) pentru orice zonă de interes.

“Venim în interesul clujenilor, să le oferim informaţii la zi. Toate PUZ-urile, PUD-urile, care sunt în valabilitate din 2014, se pot vedea în sistemul GIS, toate autorizaţiile de construire începând din mai anul acesta, toate certificatele de urbanism din anul acesta. Începând din ianuarie 2022, vrem ca cetăţeanul să poată obţine certificatul de urbanism de informare, în sistem GIS. Pentru asta, avem nevoie să introducem toate regulamentele în sistem GIS, din PDF în Word, e o muncă titanică de 6 luni de zile, dar pe care o vom avea finalizată astfel încât, cetăţeanul singur, fără să mai facă nicio cerere la primărie, să îşi poată emite el, propriul lui certificat de urbanism de informare, pentru a şti exact ce se poate construi”, a explicat primarul Emil Boc în ședința Consiliului Local de miercuri.

De asemenea, arhitecta Andreea Mureșan, șefa Serviciului de Strategii Urbane al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a explicat ce informații pot fi deocamdată accesate la noua secțiune GIS de pe site-ul Primăriei.

“Pe site-ul primăriei, la secțiunea Locuire s-a introdus o nouă secțiune – GIS. Puteți vizualiza o parte din informațiile pe care le deținem, aveți posibilitatea să vă localizați parcela și să cunoașteți prevederile PUG-ul pentru zona respectivă. Pe harta Municipiului Cluj-Napoca sunt marcate UTR-urile, PUD-urile și PUZ-urile aprobate, aflate în valabilitate, se pot vedea care-s parcelele pentru care s-au emis Certificate de urbanism sau Autorizații de Construire și scopul în care acestea au fost emise (AC-urile introduse sunt cele emise în anul curent).

Fiecare documentație de urbanism are atașate Hotărârea, Avizul Arhitectului Șef și planșa „reglementari urbanistice”, iar în cazul PUZ-urilor s-a atașat și Regulamentul aferent. Pe hartă sunt figurate și traseul propus pentru centura metropolitana și cel propus pentru metrou. E ușor de utilizat platforma, trebuie doar să bifați la „reglementari urbanistice” ceea ce doriți să căutați. Am atașat niște poze explicative. De exemplu, dacă doriți să vedeți care-s PUD-urile aprobate, bifați prima dată la reglementari urbanistice căsuța PUD și apar pe harta toate parcelele care au făcut obiectul unor documentații PUD, aflate în valabilitate (cu contur verde sunt marcate PUD-urile). Apoi, dacă va interesează un anumit PUD, dați click pe conturul verde și o să apară o căsuță (stânga sus), iar ulterior dați click pe documente/avize pentru a consulta planșa reglementări, HCL-ul și avizul.

Pana când vom face publică opțiunea de a încadra o parcelă pe PUG introducând numărul cadastral (momentan opțiunea e internă) eu vă recomand să navigați harta utilizând imaginea din satelit. Multă lume nu se descurcă cu PUG-ul, însă cei interesați își pot localiza parcela dacă văd imaginea din satelit (vedeți poza 3, ce trebuie bifat astfel încât background-ul să fie imaginea din satelit). Vom face publice și alte date introduse în GIS, din diferite domenii, pe măsură ce se actualizează”, a arătat Mureșan.