Lucrările la Cazinoul din Constanța se desfăşoară conform graficului: planşeele peste parterul clădirii au fost decopertate, iar cei mai buni specialişti în monumente istorice clasa A caută soluţiile optime pentru ca, odată restaurat, Cazinoul să fie redat constănţenilor.

În acest moment se decopertează pardoselile ca să se vadă starea planşeelor, se înlătură tencuielile interioare şi exterioare, pentru ca specialiştii să poată studia zidurile de rezistenţă. S-a descoperit că unele dintre grinzile metalice ale planşeelor sunt corodate şi vor fi înlocuite.

“Aceste lucrări ne dezvăluie realitatea. După ce s-au demolat planşeele, s-a constatat că majoritatea grinzilor din anumite zone sunt corodate şi nu mai pot rămâne. Noi vrem ca acest Cazino să reziste încă 100 de ani aşa că, acum, toate aceste grinzi metalice vor fi înlocuite cu materiale mult mai bune. Vor fi vopsite cu 3 straturi de vopsea rezistentă la coroziune. Sunt afectate şi de aerul salin. Abia acum, după lucrările de decopertare, vedem în ce stare este structura Cazinoului”, spune Arh. Radu Cornescu.

“După aceste lucrări de decopertare vom primi de la proiectant următoarea etapă – adică armare şi cofrare a plăcii peste parter. Grinzile construite de Anghel Saligny, acum mai bine de 100 de ani, sunt singurele care sunt în stare nu bună, ci foarte bună”, menționează Ing. Gabriel Puchiu – şef punct de lucru Cazino Constanţa.

Lucrările la Cazinoul din Constanţa vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

“Se examinează şi mortarul dintre pietrele folosite la construcţia zidurilor. Se vor folosi aici diferite tipuri de tencuială care să reziste la mediul salin. Experţii fac măsurători şi testări şi hotărăsc ce va fi păstrat şi ce va fi consolidat. Fără aceste lucrări preliminare de demolare şi examinare a fiecărui element de rezistenţă nu se poate trece mai departe. Specialiştii trebuie să ştie exact care este starea Cazinoului în cel mai mic amănunt, pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru restaurare”, mai spune Arh. Radu Cornescu.