O nouă întâlnire a Comunității OSC: EuroUrbanism, desfășurată la finalul lunii septembrie, a reunit în mediul online specialiști în arhitectură, urbanism și domenii conexe, pentru a discuta în ce măsură sunt cunoscute, recunoscute și practicate metodele de construire tradițională care au înglobate, prin definiție, elemente de sustenabilitate.

Tema generală a acestei ediții a fost „Sustenabilitatea construirii tradiționale”, iar moderatorul întâlnirii, Arh. Șerban Țigănaș, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, i-a avut ca invitați speciali pe Hegedüs Csilla – Secretar de Stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Arh. Laura Zaharia – Arhitect – ARCOLAR, Membră a Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Vest; Arh. Irina Ivan-Turean – Technical Consultant – Wienerberger România și Arh. Claudiu Salanță – Arhitect Șef – Consiliul Județean Cluj.

Hegedüs Csilla, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a discutat în cadrul dezbaterii despre componenta Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care se referă la sustenabilitatea construirii tradiționale.

„Lucrând la PNRR, România a reușit ceva ce alte state nu au reușit să facă, și anume, să introducă valorificarea patrimoniul cultural, în acest Plan de Redresare și Reziliență”.

După cum a declarat Secretarul de Stat Hegedüs Csilla, pentru componenta turism și cultură se va aloca suma totală de 449 de milioane de euro. Reformele vizează Operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinației, crearea unei rețele naționale Velo cu o lungime de 3000 de km, crearea a 12 rute turistice și a 9 muzee dedicate totalitarismului și a regimului comunist printre care și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Sunt 12 rute culturale: ale castelelor, ale castrelor romane, ale cetăților, ale bisericilor de lemn, ale bisericilor fortificate, ale culelor, ale curiilor, ruta Sfântului Ladislau, ale mănăstirilor din Moldova, al gastronomiei tradiționale. În această categorie vin 2 componente importante ce au în prim-plan sustenabilitatea construirii tradiționale.

„Prima componentă se referă la refacerea peisajului cultural din Delta Dunării, în vederea creșterii atractivității zonei. Ne propunem să restaurăm 30 de gospodării tradiționale. Ca noutate în istoria acordării de fonduri de felul acesta, aceste gospodării pot fi private, cu condiția să fie cumva vizitabile. Am propus un buget de 60.000 euro + TVA și se dorește ca restaurarea acestor obiective să devină o școală.

Maiștrii sau orice localnic care dorește să se implice și să învețe cum se restaurează în mod tradițional o proprietate poate participa, pentru că ideea de bază este să nu aducem elemente străine în arhitectura vernaculară, ci să încercăm să păstrăm și să punem în valoare elementele importante și esențiale, să folosim materiale tradiționale ș.a.m.d.”, a mai declarat Hegedüs Csilla.

Totodată, prin restaurarea celor 30 de gospodării, se dorește ca acestea să poată fi vizitate, formând un circuit turistic. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că se are în vedere și crearea unei aplicații pentru telefon, pentru ca turiștii să aibă toate informațiile necesare parcurgerii traseului centralizate. Se urmărește digitalizarea circuitului turistic, astfel încât experiența virtuală să fie asemănătoare unui teaser.

„A doua componentă prevede înființarea rutei satelor cu arhitectură tradițională, investițiile având o valoare totală de 9,6 milioane de euro. Ne-am propus să găsim 20 de sate, din toată țara, în care regăsim încă arhitectura tradițională. Astfel, vom avea în vedere 150 de obiective (case, gospodării) care ar fi restaurate cu aceeași sumă, aplicând aceleași condiții. Cu alte cuvinte, ne dorim să creăm un curent în țară prin care să arătăm că aceste proprietăți sunt valoroase”, a explicat Hegedüs Csilla.

Pentru acest proiect se dorește construirea unui comitet de selecție, din care să facă parte și OAR. Proiectul va fi coordonat de MIPE, în colaborare cu Ministerul Culturii, MDRAP (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), INP (Institutul Național al Patrimoniului), ONG-uri. Această comisie va veni cu sugestii, iar MIPE va alege, ulterior, modalitatea în care se va face selecția acestor sate și pe ce criterii. După care, se va stabili cine va implementa, practic, proiectele.

„Vom lansa invitații oficiale, dar vreau doar să vă spun că este o provocare nemaiîntâlnită în România și, practic, până în 2026 va trebui să restaurăm 180 de proprietăți tradiționale din România și să construim un exemplu din asta”, a fost mesajul de încheiere oferit de Hegedüs Csilla pentru specialiștii prezenți la dezbatere.

 

Dezbaterea video „Arhitectura și designul peisajului urban” este una din întâlnirile lunare ale Comunității EuroUrbanism, dezvoltată de Oameni și Companii cu sprijinul Wienerberger și Velux, în calitate de Parteneri.

Partener profesional al platformei EuroUrbanism.ro este Uniunea Arhitecților din România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.