Grupul Holcim a dezvăluit, în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D. Podul Striatus este realizat cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectură Zaha Hadid şi al Incremental3D, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Realizarea acestui proiect stabileşte o premieră în sectorul construcţiilor prin noua modalitate de utilizare a betonului: una digitală, prietenoasă cu mediul şi cu un design circular inovator.

Podul pietonal se auto-susţine, graţie design-ului inedit, ce incorporează metode şi calcule specifice tehnologiei 3D. Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fără să fie necesară utilizarea armăturii din metal. Se foloseşte, astfel, o cantitate minimă de material, în condiţii de rezistenţă optimă.

“Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovatori şi creativi arhitecţi şi ingineri din lume. Acest pod este o dovadă a posibilităţilor infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permiţând structuri de construcţii mai durabile, mai rapide şi mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce priveşte estetica şi funcţionalitatea. Designul său digital şi circular utilizează betonul la cel mai înalt nivel de optimizare, cu minimum de material şi blocuri de beton, care pot fi reasamblate şi reciclate în mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.

Proiectul Striatus face parte din expoziţia “Time Space Existence”, găzduită de Centrul Cultural European (ECC), în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia (Italia).

Podul printat 3D este deschis publicului şi poate fi văzut până în noiembrie a.c., în Grădinile Marinaressa din Veneţia, Italia.

 

Sursa foto/video: dezeen.com