Hotelul Athénée Palace Hilton din București, situat în apropierea Ateneului Român, a Palatului Regal şi a Pieţei Revoluţiei, este unul dintre cele mai importante şi prestigioase repere arhitectonice ale Capitalei, cu o istorie de peste un secol.
Clădirea a fost construită între 1912-1914, după planurile arhitectului francez Theophile Bradeau, pe locul unde, cu un secol în urmă, se afla Hanul Ivanciu Gherasi, conform lucrării “Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre” de Constantin Giurescu. A fost prima clădire cu mai multe etaje din Bucureşti construită cu tehnica betonului armat, potrivit lucrării citate. Când s-au finalizat lucrările, la 1914, avea 149 de camere şi 10 apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea, arată atheneepalace-hotel.ro. La momentul inaugurării, faţada sa era una în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi.

A fost şi este unul din cele mai luxoase locuri din Bucureşti, recunoscut pentru recepţiile şi ceaiurile dansante încă de la deschidere. Două dintre punctele de atracţie ale hotelului de-a lungul timpului şi cele mai importante semne de indentitate ale acestuia – Barul englezesc şi sala ”Le Diplomate” – sunt, în continuare, parte integrantă a Athénée Palace. În anii ’30-’40, ”English Bar” era unul dintre cele mai populare localuri din Capitală. La rândul său, sala ”Le Diplomate” este considerată monument istoric, fiind una dintre cele mai bine păstrate săli de recepţie din ţară. Holul istoric al hotelului, Les Colonnades, cu coloane din marmură şi candelabre, este, de asemenea, un simbol de arhitectură din perioada Belle Époque.

În 1937, hotelul a fost transformat şi modernizat după planurile arhitectului Duiliu Marcu, care a ales un aspect mai simplist, art deco, păstrând însă atmosfera specială a clădirii. Modificările s-au făcut atât asupra planului, cât şi asupra arhitecturii exterioare schimbându-i-se complet faţadele. Cu aceasta s-au prevăzut, pe înălţimea a trei etaje, arcade adâncite care dădeau un aspect deosebit faţadei. Intrarea principală, holul de onoare, sălile de mese, saloanele de recepţii, totul a fost refăcut, modificat şi completat cu cele mai moderne instalaţii.
Descriind hotelul, aşa cum arăta el în 1938, A.L. Easterman de la Daily Express din Londra, şi mai târziu la Daily Herald, face referire la ”mobilierul său puternic ornamentat, piloni de marmură şi aur, candelabre strălucitoare mari, precum şi canapele adânci, care te invită la conspiraţie.”
În urma bombardamentelor din aprilie 1944, ce vizau Gara de Nord, o parte a clădirii a ars, iar toate geamurile au fost sparte de suflul exploziilor. Edificiul a fost refăcut, în 1948, conform indicaţiilor aceluiaşi arhitect.

Hotel Athenee Palace, anii 1950 – foto Harrison Forman/UWM Libraries

Datorită marelui flux de clienţi, în anii 1964-1966 s-a adăugat hotelului o nouă aripă, de-a lungul Căii Victoriei, căreia i s-a amenajat în faţă o grădină cochetă. În această nouă aripă, la parter, a fost amenajat şi un restaurant. Planurile extinderii hotelului au aparţinut arhitectului Nicolae Pruncu şi inginerilor Radu Mircea şi Mihai Ionescu.
Clădirea hotelului Athénée Palace a fost supusă unui test în urma cutremurului din 7 martie 1977, aceasta dovedindu-şi rezistenţa, în timp ce mai multe alte clădiri aflate în apropierea sa au suferit deteriorări grave. După câţiva ani, în 1983, interiorul clădirii a fost modernizat. Hotelul a fost afectat şi în timpul evenimentelor din decembrie 1989, o reamenajare având loc în 1993.

Hotel Athenee Palace, perioada interbelică

Închis în 1994, Athénée Palace a fost cumpărat la licitaţie de către Hilton Worldwide, una din cele mai vechi şi extinse lanţuri hoteliere din lume, care a început o renovare şi extindere de 42 milioane dolari, redeschizând hotelul ca Athénée Palace Hilton în 1997. Hilton a extins hotelul, adăugând săli de conferinţe şi un centru de afaceri.
Hotelul Athénée Palace Hilton este parte integrantă a grupului hotelier privat românesc, Ana Hotels. În iunie 2021, Ana Hotels a finalizat prima etapă a procesului de renovare a hotelului, respectiv “Aripa nouă” cu cele 132 de camere. Conceptul arhitectural a fost realizat de compania “Alexander James International” din Londra, prin proiectanţii Richard Morton şi Sarah Brooker. Implementarea efectivă a conceptului a fost realizată de compania românească “Inegal Design”, prin arhitecţii Radu Grosu şi Mihaela Mircea, iar antreprenor general a fost compania “Bog’Art”.
În prezent, hotelul are 272 de camere, dintre care 38 duble, 45 de apartamente şi 20 de apartamente de lux, precum şi 15 săli pentru evenimente şi conferinţe. AGERPRES

 

Sursă imagini: facebook.com/AtheneePalaceHiltonBucharest