”Am văzut necesitatea și obligativitatea digitalizării unei părți cât mai însemnate din domeniul construcțiilor și urbanismului, iar Ordonanța 140, cu semnătura electronică, vine să ajute factorii implicați în acest domeniu”, a fost mesajul de încurajare adresat de Ing. Horea Șarlea, Subsecretar de Stat, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în cadrul dezbaterii digitale EuroUrbanism.ro – Procesul integrat de proiectare a construcțiilor sustenabile. Evenimentul a avut loc pe 30 Septembrie 2020 și a fost organizat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și TeraPlast, în calitate de Parteneri.

Documentații în format electronic

”Odată cu această pandemie, s-a sesizat necesitatea reală a introducerii semnăturii electronice pe tot ce ține de actele oficiale eliberate de către autoritățile publice locale și, tocmai de aceea, Guvernul e venit cu o Ordonanță de Urgență, prin care autoritățile locale, cât și centrale publice sunt obligate să primească documentații în format electronic și să răspundă tot electronic. Ordonanța 140, cu semnătura electronică, vine să ajute factorii implicați în domeniul construcțiilor. Am ținut să vorbesc despre acest proiect, de aceasta Ordonanță care se va transforma, în scurt timp, în lege, pentru că și eu am văzut necesitatea și obligativitatea digitalizării unei părți cât mai însemnate din domeniul construcțiilor și urbanismului. Această lege va sprijini foarte mult acest domeniu și va simplifica obținerea aprobărilor necesare”, a explicat Șarlea.

Potrivit acestuia, în cadrul ministerului său se lucrează în colaborare cu firme din domeniu, pe Codul Urbanismului, un document care va îngloba toate reglementările în construcții, așa încât legislația să mai fie simplificată și să existe un acces mai facil la informațiile de interes.

Atragerea de fonduri UE, prioritară

”În cadrul ministerului pregătim și câteva strategii importante pentru exercițiul următor de finanțare prin fonduri europene, strategii care ne vor permite să accesăm mult mai ușor fonduri europene și să putem să sprijini atât autoritățile publice, cât și personele fizice și juridice, în implementarea de proiecte finanțate prin fonduri europene. Prima este Strategia națională de renovare pe termen lung, care își dorește să sprijine renovarea parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidentiale, publice și private. Această strategie are că scop reducerea nivelului de carbon și creșterea eficienței energetice a clădirilor din România, atât la cele noi, cât și la cele abia construite. A doua este Stategia națională de reducere a riscului seismic pentru toate categoriile de clădiri vulnerabile existente în Romania. Odată cu aplicarea și dezvoltarea acestor strategii, și legislația în domeniul construcțiilor se va revizui în continuare”, a sous subsecretarul de stat.

Potrvit acestuia, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, s-a ajuns la concluzia că Romania va putea accesa 80 de miliarde euro, în următorii șapte ani. Banii vor veni pe toate axele de finanțare, aflate în consultare publică.

Examinări riguroase, de două ori pe an

”Pot să vă mai spun că primul examen pentru atestarea verificatorilor și experților tehnici s-a desfășurat și va mai fi încă o sesiune de examinare pe procedura modificată și corectată cu toți specialiștii din domeniu, pentru luna noiembrie a acestui an. Odată cu modificarea acestei proceduri, ne luăm angajamentul că, de două ori pe an, vom desfășura aceste examinări. Și inginerii cu experiență pe șantier vor avea o procedură nouă, simplificată, utilă pentru toți cei care vor să acceadă spre aceasta zonă, procedură care urmează să intre în consultare publică, apoi să fie aplicată, în colaborare cu Inspectoratul de Stat în Construcții”, a mai arătat Șarlea.