Marius Șoflete este un tânăr inginer constructor specializat în proiectarea construcțiilor performante energetic în standard de casă pasivă, este fondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativă, în cadrul căruia a realizat primele proiecte de casă pasivă certificată din România, inclusiv cea mai mare clădire de birouri realizată pe structură din CLT și certificată în standard Low Energy – Passive House din țară. Marius este trainer atașat Ordinului Arhitecților din România, unde predă cursuri de conformare energetică și case pasive, este creator de conținut digital online, cu un canal de YouTube – Soflete.ro, pe care a realizat peste 300 de materiale video dedicate informării, educării și inovării în construcții, prin care și-a propus să-i ajute pe oameni să construiască mai bine. De curând, Marius Șoflete a lansat două proiecte noi – Integrall Buildings și #AcademiaȘoflete, prin care oferă cursuri și soluții concrete de implementare a construcțiilor.

Cu ocazia recentei aniversări a trei ani de la lansarea platformei soflete.ro, echipa editorială EuroUrbanism.ro a stat de vorbă cu Marius Șoflete și l-a întrebat, pentru început, care au fost cele mai importante faze traversate din momentul lansării acestei platforme și până în prezent.

„Fiecare proiect în care am fost implicat și-a cam pus amprenta, rând pe rând, în creșterea și dezvoltarea brandului personal și a celui de birou, având și șansa de a fi implicat în proiecte game-changer. Primul proiect important și catalizator a fost PRISPA – prima echipă a României ce a participat la Solar Decathlon Europe, iar cel mai mare – Concursul Internațional de Arhitectură și Tehnologii Solare, dedicat studenților din întreaga lume, din care am făcut parte la sfârșitul studenției și începuturile profesiei. Pot spune foarte ferm că 70% din principiile învățate acolo le aplic azi în tot ce fac, atât în proiectare – în INGINERIE CREATIVĂ, cât și în educare pe soflete.ro. A fost un proiect care mi-a dat o direcție clară – sustenabilitate, proiectare integrată, gândire holistică a unei construcții”, spune Marius Șoflete.

Prima casă pasivă certificată și prima casă pasivă premium din țară

Acesta recunoaște că primul proiect realizat în birou – o casă cu și din baloți de paie, realizată pentru un IT-st – i-a arătat că și în România există beneficiari cu alte viziuni și gândiri despre construcții, care își doresc altceva față de sistemele tradiționale de construire.

“Am continuat apoi cu prima casă pasivă certificată din țară, în Cluj Napoca, proiect în care am ajuns de la inginerul de rezistență la managerul tehnic care controla și valida tot în procesul de proiectare și de execuție al casei, pentru atingerea standardului de casă pasivă, și în care am fost implicat cap-coadă în proiect, inclusiv în achiziții, negocieri, comunicare și marketare, beneficiarul fiind specialist în marketing. A fost un proiect care a făcut la momentul respectiv destul de multe valuri în Cluj, fiind și primul proiect din România prezentat la Conferința Internațională de Case Pasive”.

Refugiul Călțun, realizat alături de arhitectul Marius Miclăuș, a fost o altă provocare profesională deosebită pentru Marius Șoflete, având parte și de o expunere mediatică în cercurile profesionale, inclusiv prin nominalizarea la premiile Mies van der Rohe. Acesta a fost urmat apoi de realizarea primei case pasive premium din țară și a 10-a din lume la momentul respectiv, proiect care a avut parte de o expunere mediatică puternică, cu impact mai ales în rândurile beneficiarilor. „Atunci am văzut că este nevoie de informare corectă și educare în piață”.

Un rol important l-au mai avut și cursurile de conformare energetică, case pasive și construcții din lemn pe care Marius Șoflete a început să le susțină în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România din 2015.

„Simt că învăț și mă dezvolt din fiecare proiect, iar fiecare experiență precedentă a contribuit în a face lucrurile din ce în ce mai bine. Toate aceste experiențe le-am decantat acum în Integrall Buildings – platforma de management de proiect și implementare și în #AcademiaȘoflete – platforma de cursuri online în construcții, ce au devenit acum proiectele prioritate pentru mine”.

“Cea mai mare creștere am resimțit-o în cereri venite din zona reabilitărilor și a creșterii performanței energetice ale construcțiilor vechi”

L-am întrebat pe încă tânărul inginer Marius Șoflete dacă se poate vorbi de o modificare a atitudinii populației față de modul de construire sustenabil în România.

„Da, categoric da. Simt asta atât la nivel de birou, unde majoritatea proiectelor contractate de noi sunt pe tema caselor pasive certificate și a structurilor din lemn, dar simt impactul comunicării pe YouTube, prin discuții mult mai profunde și elaborate atât cu beneficiarii din birou cât și cu lumea cu care interacționez. Simt o permeabilitate mult mai mare la soluții alternative de energie, la principii de conservare și economisire de energie, chiar și cu costuri de investiție mai mari și, mai ales, o nevoie acută de a se construi mai bine”, explică interlocutorul nostru.

Marius Șoflete spune că și în rândul constructorilor a început să identifice oameni care cer școli de meserii, prin care să aibă acces la forță de muncă din ce în ce mai calificată. „Cea mai mare permeabilitate în a oferi construcții mai performante energetic și mai sustenabile, cel puțin din prisma reducerii consumului de energie, am văzut-o la constructorii de sisteme prefabricate. Am început să interacționăm cu tot mai mulți producători care ne solicită cursuri interne de conformare energetică și integrare în standard nZEB aplicate pe sistemele și produsele lor. Cu dezvoltatorii, însă, văd reticența cea mai mare în abordarea gândirii pe termen lung a profitabilității proiectului, ținând cont și de economiile la energie, de fapt. Izolat am avut cazuri de dorințe de construire mai responsabilă, însă aici mai este de lucrat până la formarea unei mase critice”.

După această iarnă, cu facturi enorme la energie, foarte mulți dintre clienții cu care Marius Șoflete a discutat, care înainte erau indeciși în privința abordării unei performanțe energetice mai bune a construcției noi, au devenit mai siguri pe decizia lor. “Cea mai mare creștere am resimțit-o în cereri venite din zona reabilitărilor și a creșterii performanței energetice ale construcțiilor vechi. Totodată, escaladarea conflictelor din ultima perioadă a schimbat mult atitudinea oamenilor în privința independenței energetice a unei construcții, subiect ce acum nu mai este doar la nivel de vis/shfull thincking, ci e acut și conștientizat”, conchide Marius Șoflete.