În cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna iulie, care a avut ca temă de discuție mobilitatea urbană sustenabilă, Ing. Tudor Măcicășan, expert în mobilitate durabilă, a deschis discuția spunând că Mobilitatea urbană este în esență un mod foarte complicat de a vorbi despre ceva foarte simplu: mai puține mașini în oraș, mai puține deplasări cu mașina, mai puțină dependență de mașină și mai puțin spațiu alocat ei.

Modul în care implementarea mobilității urbane este realizată la nivel de urbe, este specific fiecărui oraș în parte. Există însă, un set de direcții principiale care nu pot fi evitate: de a veni cu măsuri restrictive cum ar fi: politicile de parcare agresive, taxe de centru și pietonalizări de străzi, și cu alternative bune precum: transport public de calitate și eficient, infrastructură de ciclism sigură și o rețea pietonală.

Principalele instrumente de ajutor pentru municipialități în realizarea acestui proiect de mobilitate urbană sustenabilă sunt manualele de utilizare a orașului, „Planul Urbanistic General” și „Planul de Mobilitate, a spus Tudor Măcicășan.

În realizarea indicatorilor concreți pentru mobilitate durabilă, de multe ori, este vorba și de măsuri, de micromanagement, de proiecte mici sau de pachete de proiecte coerente, nu doar de proiecte mari sau de o investiție etalon care va rezolva traficul, a mai adăugat acesta.

Pe o bandă de transport public, la ora de vârf minimul rezonabil este de 12 treceri pe oră, în timp ce în perioadele cele mai libere, este de 4 treceri pe oră. Un park and ride oferă o alternativă la deplasarea cu mașina în centrul orașului, model care a fost adoptat de multe orașe europene și care funcționează din considerente financiare.

„Cât timp nu există o politică de parcare coerentă și agresivă pentru parcatul în centru, park and ride-urile, atât cele noi inaugurate, cât și cel din Străulești, inaugurat în urmă cu mulți ani, vor rămâne goale. Parcarea în centru trebuie să coste suficient încât parcarea în park and ride + biletul de transport să fie alternativa mult mai ieftină.”, a argumentat Tudor.

Referitor la limitarea reală a folosirii bicicletei, acesta concluzionat spunând că nu este nici starea vremii, nici starea reliefului, ci este distanța. Oricât este de bună infrastructura velo și cultura velo a acelei societăți, naveta pe mai mult de 16 km sistematică, zilnică nu prea are loc, dar 15 km cu bicicleta înseamnă 8 km maxim media pe o rețea de ciclism impecabilă. Orașe de dimensiunea reședințelor de județ din România se pretează fără îndoială ciclismului urban sistematic..

Dezbaterea video „Mobilitatea urbană sustenabilă” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.