Întâlnirea Comunității OSC – EuroUrbanism, desfășurată la începutul lunii decembrie, a reunit în mediul online specialiști în arhitectură și urbanism, pentru o discuție cu tema „Zidul ca element de construcție arhetipal”.

Moderatorul întâlnirii, Arh. Șerban Țigănaș, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, i-a avut ca invitați speciali pe Ing. Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, fondator Inginerie Creativă, trainer atașat OAR pe cursuri de case pasive și eficiență energetică aplicată în construcții, creator de conținut digital educațional pentru construcții și pe Ing. Valentin Smochină, Technical Consultant – Wienerberger.

Ing. Valentin Smochină a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei, beneficiilor și modalităților de utilizare a cărămizii, precum și a Tehnologiei Porotherm Profi și a viitorului acestui material.

Istoria cărămizii

„Cărămida se folosește de mii de ani. Pe parcurs au apărut cărămizile arse, prima dată în Valea Indusului, după care a fost folosită de greci și romani. Ulterior, a urmat o decădere a folosirii cărămizii, însă, mult mai târziu, Revoluția Industrială a propulsat producția de cărămidă.

În 1819 a fost fondată compania Wienerberger pe un deal în sudul Vienei. Dezvoltarea urbană a Vienei a fost realizată utilizând cărămizi Wienerberger, iar în 1857 Heinrich Drasche, așa numitul baron al cărămizilor, preia conducerea Wienerberger și modernizează producția cărămizilor. Totodată, apare și cuptorul Hoffman cu o ardere mai puțin controlată.

Cărămida istorică Heinrich Drasche a fost utilizată la construcția multor clădiri din Viena după cel de-al doilea Război Mondial.

În ultima perioadă, tehnologia a pătruns și în domeniul construcțiilor, având un impact vizibil și asupra materialelor de construcții. Cărămizile au trebuit să se adapteze și să vină cu un răspuns la aceste nevoi, de a dezvolta structuri mai repede și mai eficient”.

Evoluția zidăriei ceramice:

  • Cărămizi pline;
  • Blocuri ceramice cu fațete drepte;
  • Blocuri ceramice cu locaș de mortar sau îmbinare N+ F;
  • Blocuri ceramice N + F șlefuite și mortar Profi sau spumă adezivă Dryfix.

Tehnologia Porotherm Profi

Această zidărie cu rosturi subțiri utilizează blocuri ceramice de mare precizie, care se produc cu 2-3 cm mai mari și care se șlefuiesc în fabrică, pentru a se ajunge cu fiecare cărămidă la aceeași înălțime. Toleranțele sunt foarte mici, de 0,5 mm.

„Inițial, această tehnologie am avut-o în Ungaria, iar după câțiva ani în care am încercat să dezvoltăm și în România această noțiune de zidărie cu rostruri subțiri, după ce am fost în șantiere și am discutat cu constructorii și am făcut demonstrații de realizare a acestor zidării, a fost acceptată. De un an și jumătate acest tip de cărămidă se produce în fabrica de la Sibiu.

La început, a existat o tendință de refuz din partea constructorilor, deoarece ei erau obișnuiți să construiască cu mortar în rosturi, și, de asemenea, se speriau și de acea planeitate care trebuia realizată foarte precis”, a explicat inginerul.

Tehnologia TermoExpert

Tot în stilul acesta este și cărămida cu vată bazaltică in interior, care înseamnă un rezultat al dezvoltării. Din dorința de a avea o cărămidă cu eficientă termică, durabilă și cu material ce acordă o inerție termică există acest bloc ceramic cu inserții de vată minerală la interior.

Aceste produse sunt destinate exclusiv zidăriilor nestructurale, structura de rezistență fiind realizată din beton armat.

Exemplu de eficiență în construcții prin utilizarea Tehnologiei Porotherm Profi

În 2011, în Ungaria, la Kolontar, a fost un dezastru ecologic, unde un zid de sprijin al unui lac de decantare s-a rupt, lucru care a făcut ca apa să pătrundă în sat și să distrugă o bună parte din el. A fost declarată stare de urgență în acea zonă, iar Guvernul a impus reconstrucția imediată a locuințelor. S-au ales soluții pentru a realiza case cât mai rapid, dar durabile.

Pentru acest caz s-a folosit Porotherm Profi Dryfix cu spumă, astfel încât să crească eficiența de construcție. În 8 luni, de la începerea construcțiilor, casele erau deja locuite de oameni.

A fost apreciată de către autorități viteza de execuție pentru acest proiect.

Brick Award 2022 – Selecția Națională

Este un concurs de arhitectură realizat de Wienerberger la nivel internațional ce are loc din doi în doi ani. „Invităm toți arhitecții care au lucrări din cărămidă, de la fațade, până la lucrări în care sunt folosite materiale ceramice la interior. Proiectele vor fi jurizate de un juriu internațional”.

Viitorul cărămizii

„Sunt mii de ani de când se lucrează cu cărămida și în continuare este un material foarte important în construcții. Durabilitatea și sustenabilitatea acestui material asigură o continuitate în construcții.

Există în grup o preocupare de a se promova materialul verde, se fac mereu cercetări și inovații în a consuma mai puțin gaz în procesul de producție al cărămizii. Spre exemplu, o parte din căldura degajată în timpul coacerii cărămizii se extrage și se aduce în uscătoarele în care se află cărămida înainte de a se introduce în cuptoare.

De asemenea, Wienerberger se concentrează pe producerea unei țigle care să conțină celule fotovoltaice – țiglă fotovoltaică”.

Dezbaterea online „Zidul ca element de construcție arhetipal” este una din întâlnirile lunare ale Comunității EuroUrbanism, dezvoltată de Oameni și Companii cu sprijinul Wienerberger și Veluxîn calitate de Parteneri.

Partener profesional al platformei EuroUrbanism.ro este Uniunea Arhitecților din România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.