Primăria Arad va plăti 5,7 milioane de lei, cu TVA inclus, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi a proiectului tehnic necesare lucrărilor de remodelare a bulevardului Revoluţiei, care includ şi realizarea a două pasaje rutiere subterane, lucrări pentru care se încearcă obţinerea a 25 de milioane de euro din fonduri europene.

Viceprimarul Aradului, Lazăr Faur, a declarat că licitaţia de atribuire a contractului pentru realizarea documentaţiilor s-a încheiat. “Există o firmă desemnată câştigătoare, iar contractul va fi semnat în perioada următoare”, a spus Faur. El a declarat că realizarea documentaţiei reprezintă “primii paşi pentru refacerea totală a zonei centrale a Aradului”. Proiectul vizează axa Podgoria – Piaţa Avram Iancu, adică segmentul în care se găsesc cele mai multe clădiri istorice cu valoare arhitecturală.

“Una dintre priorităţile noastre este să amenajăm zona centrală istorică, zonă care urmează să fie îngrijită şi remodelată, să ofere confort aşa cum îşi doresc arădenii. Axa Podgoria – Avram Iancu va fi total remodelată. Trotuarele vor fi refăcute cu piatră naturală pe ambele sensuri, în zona mediană vor fi refăcute spaţiile verzi şi sistemul de irigaţii, pregătim un sistem inteligent de control a circulaţiei şi sisteme de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilităţi. În Piaţa Avram Iancu vom avea un pasaj subteran care porneşte de la strada Vasile Goldiş spre strada Grigore Alexandrescu, în legătură cu parcarea subterană şi un al doilea pasaj spre strada Nicolae Bălcescu şi podul Decebal. Piaţa va fi refăcută, cu zone verzi, fântână arteziană, alei şi mobilier urban. Prin acest proiect, vrem să dăm o imagine bună la suprafaţa solului, urmând să avem un proiect pentru clădirile istorice”, a spus viceprimarul.

Lazăr Faur a precizat că o parcare subterană în Piaţa Avram Iancu, care va putea fi accesată din cele două pasaje, va fi realizată ulterior, printr-un alt proiect.

Municipalitatea estimează că remodelarea centrului va costa 144 de milioane de lei, adică peste 28 milioane de euro, însă valoarea maximă a finanţării care ar putea fi obţinută prin Programul Operaţional Regional ar fi de 25 de milioane de euro. AGERPRES