Kengo Kuma and Associates, împreună cu Bekim Ramku și OUD + Architects, au primit premiul I în cadrul concursului organizat pentru reproiectarea clădirii Gërmia din Kosovo într-o sală de concerte.

Gërmia este un edificiu important de arhitectură publică pentru Pristina, capitala Kosovo și cel mai populat oraș din țară, așadar, proiectul câștigător va conduce la conversia icoanei arhitecturale a Pristinei într-un reper cultural pentru Kosovo.

Propunerea arhitecților păstrează structurile existente și articulează programul în interiorul și în jurul clădirilor moderniste. Designul prevede un baldachin îmbinând diferite volume și creând un nou strat de spațiu public.

Cândva magazin universal, clădirea Gërmia este una dintre cele mai iconice clădiri moderniste din orașul Pristina, de la începutul anilor 70. Locația a fost aleasă ca spațiu pentru un proiect de sală de concerte, care ar crea un nou punct de reper pentru Kosovo. Structura existentă din anii 1970 deține un loc semnificativ în memoria colectivă a cetățenilor Pristina, astăzi găzduind Administrația Fiscală din Kosovo.

Prin urmare, cei care s-au opus initial proiectului au cerut păstrarea arhitecturii existente. Proiectul câștigător Kengo Kuma and Associates va moderniza arhitectura existentă și va articula diferite elemente ale programului prin adăugarea unui baldachin de foaier.

Noua caracteristică definitorie a locației, acoperișul, contrastează cu liniile moderniste ale clădirii existente și este conceput pentru a favoriza interacțiunea socială. Intenția este de a crea o conexiune între diferitele spații publice din cadrul programului, cum ar fi un restaurant, o galerie și auditoriul principal, găzduite în diferite volume. Baldachinul va conține, de asemenea, un nou spațiu expozițional temporar. Sala de spectacole va prezenta un interior organic, în contrast cu raționalitatea structurii existente, pentru care arhitecții evocă împrejurimile naturale ca principală sursă de inspirație.

De asemenea, proiectul va integra caracteristicile de sustenabilitate în schema de renovare prin adăugarea de sisteme de colectare a apelor pluviale și ventilație naturală, în timp ce noul baldachin va avea un acoperiș verde. Designul conceput de arhitecții câștigători are menirea de a conserva moștenirea modernistă din Pristina, creând în același timp o platformă contemporană pentru scena artistică din Kosovo.