Proiectul rezidențial LOFT green apartments va reprezenta România la concursul Uniunii Europene 2022 în domeniul arhitecturii contemporane – Mies van der Rohe (arhitect german care, alături de Walter Gropius și Le Corbusier, este considerat ca unul dintre pionierii arhitecturii modern).

România va fi reprezentată, anul acesta, la concursul de arhitectură contemporană, de ansamblul rezidențial Loft Green Apartments, conceput de arhitectul Maxim Calujac și dezvoltat de Ecovillas, la Mogoșoaia. Loft Green Apartments este primul ansamblu rezidențial de apartamente ce promovează 100% un model de green living, din România și are o arhitectură unică prin absența grinzilor și designul interior de tip Loft, renumit deja în marile orașe europene. Stilul LOFT are o arhitectură contemporană, ce include un design minimalist și folosește materiale naturale și sustenabile, iar finisajele sunt durabile.

Loftul, adesea asociat cu stilul industrial tocmai pentru că împrumută elemente din acest stil, a devenit o soluţie din ce în ce mai practicată în amenajările contemporane. La bază, conceptul de loft se referă la reconversia spaţiilor. De exemplu, podul unei case, destinat în general depozitării diverselor obiecte, poate fi transformat într-un living, dar la fel şi fostele hale industriale pot fi transformate în spații de locuit, birouri etc. Spaţiile sunt libere şi generoase și, de obicei, pardoseala rămâne liberă, fiind evitate obiectele lucioase şi cele glamour, în favoarea aspectului mat.

Loftul este îmblânzit prin introducerea unor elemente și finisaje mai calde, specifice altor stiluri de design, rezultând astfel amenajări eclectice și originale. Elementele-cheie ce redau aerul industrial sunt materialele nefinisate, cu aspect brut, fie că este vorba de lemn, metal, beton sau cărămidă, precum şi cromatica neutră, tonurile de de gri, auriu/bronz antracit, petrol.

Lista intrărilor în concurs include 449 de lucrări finalizate în perioada octombrie 2018 – octombrie 2020 și provin din 41 de țări. LOFT este singurul proiect de arhitectură din România care va participa la concursul organizat de Uniunea Europeană și se referă la proiectul de locuințe colective pe care dezvoltatorul Ecovillas le construiește în Mogoșoaia.

„Este o veste extraordinară că proiectul LOFT green apartments ajunge, din nou, să fie în atenția internațională, după ce anul trecut arhitectul nostru Maxim Calujac a câștigat un premiu internațional important pentru designul biroului din cadrul complexului și a fost publicat în cea mai prestigioasă revistă de arhitectură Arch Daily, acum, proiectul reprezintă țara noastră la concursul organizat de Uniunea Europeană în domeniul arhitecturii”, spune Gabriel Focșeneanu, managerul proiectului LOFT green apartments.

Maxim Calujac este un arhitect din Republica Moldova, cu numeroase premii internaționale câștigate de-a lungul timpului, fiind cel care a gândit arhitectura proiectului LOFT. Complexul LOFT Green Apartments cuprinde trei imobile cu un regim de înălțime D+P+4E, compartimentate diferit, cu elemente de design unic pentru fiecare locuință, ce include cărămidă și beton.

„Caracteristica izbitoare care scoate în evidență conceptul proiectului este absența grinzilor. Greutatea clădirii este suportată de coloane și pardoseli din beton armat, abordarea a fost să le adăugăm noi funcții și să folosim aceste elemente ca părți ale conceptului de proiectare. În plus față de elementele structurale, pereții de cărămidă sunt lăsați neacoperiți în mod deliberat, creând estetica industrială. Am ales utilizarea cărămizilor pentru stabilirea unei legături între noile clădiri LOFT și Palatul Mogoșoaia existent, un punct de mare interes în zonă”, explică Maxim Calujac.

Proiectul LOFT green apartments a fost creat ca un concept unic pe piața rezidențială din România. Complexul este construit în Mogoșoaia, fiind amplasat între două păduri mari, cu vedere panoramică spre pădure din orice locuință și ferestre foarte mari, având design bio-climatic pentru mai multă lumină naturală în orice sezon. Cele trei clădiri au fost gândite să ofere confort și intimitate locatarilor, fiind blocuri cu regim mic de înălțime mic, iar poziționarea acestora și spațierea lor ajută la respectarea intimității locatarilor.

Complexul nu poluează, folosind pompe de căldură geotermice ce utilizează energia regenerabilă a pământului pentru a încălzi, răci și pentru asigurarea apei calde în locuințe. LOFT green apartments este construit din materiale cât mai sustenabile și oferă un design de tip loft cu beton și cărămidă.

Arhitectul Maxim Calujac va participa la premiile europene pentru arhitectură contemporană și cu proiectul său ARTCOR din Chișinău, un centru creativ alcătuit din jumătate de etaj și subol al unei clădiri existente din cadrul Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design și o clădire nouă din curtea Academiei.

Selecția proiectelor pentru premiul UE pentru arhitectură contemporană se face de două ori pe an și este dedicat lucrărilor arhitecturale remarcabile din Europa. Premiile se acordă lucrărilor de arhitectură care demonstrează excelență în termeni conceptuali, sociali, culturali și tehnici și care au un impact asupra dezvoltării orașelor. Pe lângă premiul principal de 60 de mii de euro, mai este oferit şi cel al Arhitectului emergent – de 20 de mii de euro. Câștigătorii vor fi anunțați în aprilie 2022.

Clădirile și infrastructura sunt responsabile pentru cel puțin 40% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât Premiul Mies al UE trebuie să sprijine regândirea și reproiectarea Europei în așa fel încât să acorde prioritate mediului printr-un proiect cultural în care proiectarea și sustenabilitatea sunt indisociabile”, se evidențiază în comunicatul organizatorilor concursului.

Pentru prima oară, trei țări noi intră în cursa premiilor UE pentru arhitectură contemporană: Armenia, Moldova și Tunisia. Moldova fiind reprezentată tot de arhitectul proiectului LOFT Green Apartments, Maxim Calujac, cu proiectul cultural ARTCOR de la Chișinău.

 

Sursă foto calujac.com

Sursă video greenloft.ro