Consiliul Județean Cluj a încheiat o nouă etapă în procesul de redare a farmecului și strălucirii de odinioară a celui mai reprezentativ palat baroc din Transilvania, Palatul Bánffy, clădire emblematică ce găzduiește, din 1951, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

În timp, edificiul a îndeplinit mai multe funcționalități: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale, iar în anul 1925 a fost construit un cinematograf în curtea imobilului.

În ce privește restaurarea sa, după ce, la sfârșitul anului 2020, forul administrativ județean a finalizat lucrările la fațada principală a edificiului muzeal, seria investițiilor a continuat și în 2021 cu intervenții care au vizat reabilitarea fațadei de est, cea posterioară, cu vedere spre curtea imobilului de pe strada Bólyai János nr. 7.

,,Importanța aparte pe care acest monument arhitectural o are pentru Cluj precum și numărul mare de vizitatori din întreaga lume care trec pragul muzeului an de an ne-au determinat să continuăm seria investițiilor pentru restaurarea palatului. Rezultatele sunt impresionante și trezesc admirația tuturor vizitatorilor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Intervențiile specifice au vizat eliminarea cauzelor principalelor procese de degradare, intervenții de consolidare structurală a zidăriilor, reabilitarea zonei inferioare a acoperișului, precum și reabilitarea generală a paramentelor exterioare. De asemenea, au fost întreprinse acțiuni de reabilitare a balconului amplasat la etaj, au fost schimbate tâmplăriile de lemn existente cu altele similare celor originale, au fost restaurate toate componentele artistice din piatră naturală și metal și a fost înlocuit sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice.

Palatul Bánffy din Cluj-Napoca a fost construit în perioada 1774-1785 de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, în prezent fiind proprietate privată a județului Cluj.

Planul clădirii are forma unui patrulater cu 67 de metri lungime și 48 de metri lățime. Palatul este prevăzut cu o curte interioară, un etaj, acoperiș mansardat și multe dependințe. Parterul era destinat personalului auxiliar, cuprinzând bucătăria, odăile îngrijitorilor și diferite spații de depozitare, în timp ce etajul era rezervat membrilor familiei Bánffy și oaspeților acestora. Clădirea are balcoane etajate, deschise, orientate spre curtea interioară cu arcade la parter şi cu colonade la etaj.

Faţada principală este impunătore iar elementul central de pe mansarda acestei fațade este reprezentat de blazonul familiei nobiliare, respectiv grifonul încoronat cu sabie, simbol heraldic încadrat de alţi doi grifoni înaripați. Această faţadă este ornamentată cu statui dispuse simetric, reprezentând personaje ale mitologiei antice: Marte, Minerva, Apollo, Diana, Hercule, Perseu. Statuile au fost realizate de către sculptorul Anton Shuchbauer.

Astăzi, Palatul Bánffy este inclus pe lista monumentelor istorice, la Grupa A – monumente istorice de valoare națională sau universală.

 

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj