A mai rămas mai puțin de o lună până la Gala de premiere a concursului Brick Award de anul acesta.

De la debutul concursului, în anul 2004, până în prezent au fost înscrise în total peste 2000 de proiecte impresionante care au demonstrat cât de interesantă este utilizarea argilei în arhitectura modernă și cât de versatil este materialul ceramic în proiecte de construcție nouă, renovare sau restructurare a clădirilor.

Descoperă mai jos proiectele câștigătoare ale ultimei ediții Brick Award, ce au fost selectate de către un juriu de specialitate format din 5 arhitecți de renume, printre care se numără și arhitectul român, Vladimir Arsene din cadrul Westfourth Architecture.

“Produsele ceramice ne întorc la textura Pământului, adică la rădăcinele noastre, și de asemenea țin pasul cu inovația în materie de tehnologie. Datorită capacității produselor ceramice de a ține pasul cu trecerea timpului, ele oferă posibilitatea de a construi clădiri impresionante aducând un plus de tradiție.” a afirmat Vladimir Arsene.

Câștigătorul Marelui Premiu al categoriei Rezidențial urban – blocuri de locuințe este proiectul Westkaai Towers 5 & 6, realizat de biroul Tony Fretton Architects (UK). Localizate în Belgia, turnurile fac parte dintr-un proiect rezidențial amplu ce îmbină o expresie monumentală cu o fațadă individuală prin utilizarea materialelor ceramice.

Cel de-al doilea câștigător al categoriei Clădiri publice – spații de birouri, proiectul Kunstmuseum Basel Extension a fost realizat de biroul Christ & Gantenbein (Elvetia). Acesta impresionează prin structura din cărămizi gri care este conectată printr-o sală subterană cu clădirea principală.

În categoria Rezidențial, proiectul Atlas House, realizat de către biroul Monadnock (Olanda) a convins juriul. Este vorba despre un spațiu de locuit privat, pe trei niveluri, pe un teren mic, care evidențiază modul în care locuințele private de calitate pot fi construite la scară mică.

Proiectul Terra Cotta Studio, realizat de biroul Tropical Space (Vietnam), este locuința și spațiul de lucru al unui renumit artist de ceramică din Vietnam. Câștigătorul categoriei Clădiri publice cu scop educativ, cultural, pentru sănătate sau proiecte de infrastructură este un cub din caramidă amplasat la poalele unui râu, ce impresionează prin perforația neobișnuită a fațadei care atrage atenția la prima vedere și permite vântului să ventileze spațiul de lucru în mod natural.

Câștigătorul categoriei Soluții speciale este proiectul Värtan Bioenergy CHP Plant, realizat de biroul U.D. Urban Design & Gottlieb Paludan Architects (Danemarca), în orașul Stockholm. Acesta include cea mai mare fabrică de cogenerare urbană biologică din lume și contribuie semnificativ la reducerea amprentei de CO2 a orașului. Partea exterioară a fabricii a fost îmbracată într-o fațadă curbată realizată din elemente ceramice verticale.

Premiul special merge către proiectul Capela San Bernardo, realizată de biroul Nicolás Campodonico Estudio (Argentina). Capela este dedicată ocrotitorului unei mici comunități din regiunea argentiniană Pampa. Nu există apă curentă și nici energie electrică la fața locului, astfel că doar lumina soarelui și energia naturii determină atmosfera interioară.

Proiectul de restaurare pentru Old Church of Vilanova de la Barca, realizat de AleaOlea architecture & landscape (Spania), a fost distins cu cel de-al doilea premiu special. Datând din secolul al XIII-lea, biserica a fost distrusă în timpul războiului civil spaniol.

Așteptăm cu nerăbdare să aplaudăm proiectele câștigătoare ale Brick Award ’20. Premiile vor fi decernate în cadrul unei ceremonii digitale ce va avea loc pe 23 septembrie.

Până atunci, vezi aici care sunt proiectele impresionante nominalizate anul acesta.

În curând vom lansa pe www.wienerberger.ro înscrierile pentru Brick Award ’22 și ne dorim ca arhitecții români să ne reprezinte cu proiecte remarcabile pe scena arhitecturii mondiale!