Arhitectul american Marc Thorpe pasionat de abordările privind integrarea arhitecturii în natură, cunoscut pentru proiectele sale, o casă virtuală cu arcade din beton boltit și o instalație conceptuală pentru Mexic ce seamănă cu o navă spațială care aterizează pe Pământ este, de asemenea, designer de interior, grafician, designer industrial și designer de produs.

Acesta a făcut cunoscut proiectul său ce va completa un resort turistic din Carpații României. Denumit Canton House, proiectul său pornește de la un altul, numit Edifice Cabin, o cabană din lemn de cedru, construită în afara rețelei publice, în perfect echilibru cu mediul său. Edifice este situată în Munții Catskill din nordul statului New York, o zonă de evadare populară pentru locuitorii din mediul urban.

Situat în munții Buzăului, la nord de București, Canton House, un proiect de arhitectură vernaculară românească, a fost conceput în scopul extinderii hotelului Țara Luanei, construcția urmând a se realiza vara aceasta. Astfel, Canton House se alătură tendinței în creștere a resorturilor de vacanță cu cabane, în care oaspeții se pot recrea într-un cadru natural.

Retreat-ul va include trei cabane anvelopate aproape integral, atât acoperișul, cât și pereții principali cu lemn de proveniență locală sub formă de șindrilă arsă, iar interiorul va fi realizat în totalitate din placaj finisat.

Cabanele vor fi prevăzute cu dotările standard ale unei locuințe: chicinetă, baie, dormitor, living, spații de depozitare și o punte protejată înaintea intrării. Acestea au un design minimalist, cu acoperișuri înclinate, completate de farmecul șiței tradiționale – draniță, șiță sau șindrilă sunt denumirile cunoscute în România pentru ceea ce definește categoria generală de învelitori din lemn, prezentă în arhitectura populară românească în diferite variații, în funcție de specificul zonei geografice.

Frecvent întâlnită la casele din Bucovina, atât ca sistem de acoperiș, cât și ca modalitate de căptușire a pereților caselor la exterior, șița oferă o bună izolație, prin procedurile de tăiere, îmbinare și tratare a lemnului, dar are și un aspect estetic special. Specifice arhitecturii tradiționale, în Romania, pereții și acoperișurile șindrilate, fie în formă simplă (dreptunghiulară), fie în forme mai elaborate, cum este cea denumită popular cioc de rață de exemplu, se regăsesc adesea la vechile biserici din lemn, mai ales la turnurile și acoperișurile acestora.

“Profilul minimalist și tonurile întunecate ale clădirii nu atrag atenția, ci se disipează în peisaj prin jocul de umbre și lumină ce se creează pe suprafețele fațetate ale liniei acoperișului și ale pereților”, a spus Thorpe despre proiectul pentru clientul român într-un interviu. ”De asemenea, cabanele cu șarpante de lemn într-o singură apă se potrivesc foarte bine împrejurimilor lor. O structură aparținând oricărui stil nu ar trebui niciodată să invadeze mediul său.”

Canton House va funcționa în afara rețelei electrice, cele 3 cabane fiind echipate cu kit-uri solare individuale ce vor fi montate pe latura sudică a construcțiilor sau vor fi dispuse pe o mică pajiște din proximitatea construcției principale a hotelului Țara Luanei. Arhitectul a explicat faptul că în funcție de clientul ce va închiria cabana, acesta va dispune de un consum de energie personalizat. Unitățile solare sunt alimentate de un generator solar de 1800 W și patru panouri solare mono de 100 W 12 V.

Potrivit lui Thorpe, etosul de proiectare care a guvernat proiectul se concentrează pe minimalism și responsabilitate ecologică. Cele trei cabane oferă o perspectivă asupra trăirii în armonie cu natura și o viziune umilă a viitorului, sugerând că mai puțin înseamnă de fapt responsabil, iar Canton House reprezintă o alternativă durabilă la un refugiu tradițional de weekend.

 

Sursa foto: marcthorpedesign.com