Invadarea Ucrainei de către Rusia a început la primele ore ale dimineții de joi, 24 februarie, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat într-un discurs televizat „o operațiune militară specială”. Conflictul declanșat de Rusia în urmă cu o săptămână reverberează pe toate planurile. Societatea civilă este grav afectată în toate sectoarele de activitate. Mulți dintre arhitecții, designerii și oamenii de artă ucraineni au trimis către publicația dezeen.com propriile lor mărturii din momentul izbucnirii războiului.
Aceștia au povestit cum au fost forțați să-și închidă studiourile, să-și întrerupă proiectele și să caute adăpost sau să fugă din țara lor, în timp ce forțele ruse le-au invadat teritoriile.
Kiev, foto Valeria Savenko
„Putin, ca și Hitler, a declarat război la ora 4 dimineața și o oră mai târziu a început bombardarea”, a declarat Angelika Garusova, care conduce premiile pentru design interior Art Space din Ucraina. “Am decis să părăsim Kievul. Mă tem că nimic bun nu așteaptă Ucraina în viitorul apropiat”.
„Ne-am închis ambele birouri și toată lumea din echipa noastră încearcă să iasă din zonele nesigure”, a scris Alexey Gulesha de la Sivak & Partners dintr-un adăpost anti-bombă din capitala Ucrainei. „Dar bombardamentele sunt în fiecare oraș, așa că nu există zone sigure în acest moment”.
„Mama și cu mine suntem gata să alergăm la adăpostul anti-bombă în orice secundă, având pregătite lângă ușă genți cu apă și haine călduroase”, a spus designerul Katerina Kovalenko. “Urăsc toate astea. Mi-am planificat viața, am vrut să studiez, să proiectez, să îmi cunosc clienții, să merg la prelegeri despre arhitectură. Dar, în schimb, viața întregii țări a fost pusă pe pauză și ascunsă în subteran.”
Studioul de arhitectură Balbek Bureau și-a instruit personalul cum să facă manevre de prim ajutor pentru a-i putea ajuta pe cei răniți. „Am învățat cum să oferim un suport vital de bază: să determinăm starea persoanei, să facem resuscitare cardiopulmonară pe un manechin și să aplicăm garouri”, a scris studioul pe Instagram.
Subsol în Kiev, foto Emilio Morenatti (The Associated Press)
„Chat-ul de lucru al echipei noastre servește acum pentru a afla dacă toată lumea este în siguranță, unde se află toată lumea și pentru a coordona acțiunile”, a adăugat Victoriya Yakusha, fondatoarea Yakusha Design și a brandul de mobilier Faina. „Este un adevărat război, nu o operațiune, nu un exercițiu militar sau demilitarizare. Civili sunt uciși, zone rezidențiale sunt lovite”.
Mulți localnici și-au căutat refugiu nu doar în adăposturi, ci și în stațiile de metrou subterane. Alții, precum designerul de interior Yova Yager, și-au petrecut noaptea în propriul subsol. „Totul este un vis urât, un coșmar ireal”, a scris ea pe Instagram.
„Fiecare suflet ucrainean se luptă acum”, a adăugat Kovalenko, care conduce studioul de design interior 725. „Toți prietenii mei din subsolurile de beton sau care dorm pe pardoselile de marmură ale stațiilor de metrou speră ca asta să se termine odată.”
Mai mulți membri ai echipei Balbek Bureau s-au mobilizat să lupte pentru a-și apăra țara, în timp ce alții au început să se mute în vestul Ucrainei, unde lucrurile sunt ”oarecum calme și în siguranță”, pentru a continua munca la proiectele internaționale ale studiourilor din Singapore, New York și Sonora, California. „Suntem deschiși la propuneri de cooperare internațională, cu excepția proiectelor și clienților din Rusia și Belarus, pentru a putea susține echipa noastră și economia Ucrainei”, a transmis biroul. Câțiva dintre angajații studioului au decis să treacă granițele cu România și Moldova în speranța de a se alătura celor care au fugit deja din Ucraina.
Aeroporturile mari ale țării fiind lovite de rachete, mulți au trecut cu mașina granițele către vecinii de vest ai Ucrainei. Printre aceștia se numără și Garusova, care a părăsit Kievul imediat după primele atacuri rusești. „Conștientizarea realității nu a venit încă și m-am surprins gândindu-mă că vreau să trăiesc în Ucraina, cu tradițiile ei, limbajul minunat melodic, cântecele și oamenii amabili”, a spus ea. „Nu vreau o Ucraina reînnoită cu un conducător rus”.
Kiev, foto Emilio Morenatti (The Associated Press)
„Ucrainenii vor să primească nu cuvinte de sprijin, ci acțiuni reale din partea lumii occidentale”, a afirmat Yakusha. „Astăzi, Ucraina este un scut împotriva agresiunii ruse”.
Universitatea din Harkov (1804), foto Sergei Bobok (France-Presse)
„Cei care nu condamnă acțiunile Rusiei, o susțin”, a subliniat Uniunea Națională a Arhitecților din Ucraina. Uniunea Națională a Arhitecților din Ucraina (CANY) a cerut Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA – organism nonguvernamental care reprezintă arhitecții globali din peste 100 de țări) să revoce calitatea de membru a Rusiei la instituția globală, în urma invadării Ucrainei de către aceasta. „Solicităm ca Rusia să fie privată de calitatea de membru al UIA”, a scris președintele Uniunii Naționale a Arhitecților din Ucraina (CANY), Oleksandr Chyzhevsky, într-o scrisoare adresată președintelui Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA), Jose Luis Cortes Delgado.
În replică, UIA și-a exprimat „solidaritatea neclintită față de toți cei afectați” într-o declarație – „În fața evenimentelor tragice tot mai mari din Ucraina, Uniunea Internațională a Arhitecților își exprimă solidaritatea neclintită cu toți cei afectați și face apel la unitate și pace între națiuni”, a declarat președintele UIA, José Luis Cortés.
Pavilionul rus de la Bienala de Artă de la Veneția
Un număr tot mai mare de persoane și instituții își arată sprijinul pentru Ucraina. Curatorii pavilionului rus de la Bienala de Artă de la Veneția se află printre cei care-și arată sprijinul pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei. Curatorul lituanian Raimundas Malasauskas, împreună cu artiștii ruși Alexandra Sukhareva și Kirill Savchenkov, au anunțat că demisionează de la crearea Pavilionului Rusiei la viitoarea Bienală de Artă de la Veneția. „Nu pot avansa în lucrul la acest proiect în lumina invaziei militare și a bombardării Ucrainei de către Rusia”, a scris Malasauskas pe Instagram. „Acest război este insuportabil din punct de vedere politic și emoțional”.
Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) a emis, de asemenea, o declarație pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina: „În numele Consiliului Arhitecților din Europa și al întregii comunități profesionale europene, dorim să exprimăm sprijinul pentru toți arhitecții ucraineni în fața situației politice în care se află Ucraina și cetățenii săi. Consiliul Arhitecților din Europa consideră inacceptabil ca o țară să-și acorde dreptul suveran de a modela granițele unei alte țări suverane. De ani de zile dezvoltăm cooperarea internațională cu parteneri din Europa de Est și dorim să o consolidăm. Împărtășim o istorie comună și experiențe trecute, precum și aceleași provocări ale prezentului și viitorului. Credem că sprijinul unul pentru altul în rândul arhitecților din Europa este fundamental, atât pentru dezvoltarea organizațiilor noastre în timp de pace, cât și în cazul în care unul dintre noi este afectat de o criză. Declarăm sprijinul nostru Uniunii Naționale a Arhitecților din Ucraina și membrilor săi în această perioadă dificilă”, președintele ACE, Ruth Schagemann.
Ordinul Arhitecților din România, membru al Architects’ Council of Europe, susține, de asemenea, ideile și valorile exprimate în această declarație a arh. Ruth Schagemann, președinta ACE.
Sinagoga Babyn Yar Manuel Herz Architects, foto Iwan Baan
Designerii și colaboratorii din spatele recentului proiect finalizat al Sinagogii Babyn Yar din Ucraina, inclusiv arhitectul Manuel Herz, fotograful Iwan Baan și fondatorul ArchDaily David Basulto, au condamnat și ei invazia.
„În calitate de persoane care lucrează cu Centrul Memorial al Holocaustului Babyn Yar pentru a comemora evenimentele tragice care s-au desfășurat în urmă cu 80 de ani la Kiev, în timpul Holocaustului nazist prin gloanțe, suntem profund întristați și tulburați să vedem că Ucraina este din nou invadată, oamenii săi fiind din nou atacați pentru cine sunt și în ceea ce cred ei”, a spus grupul într-un comunicat.
Studioul olandez MVRDV a oprit lucrările la toate cele cinci proiecte din Rusia, inclusiv la turnul său Red7 din Moscova, în urma invaziei Ucrainei. „Ca arhitecți și urbaniști, lucrăm în multe țări pentru a face diferența și credem din toată inima în dialogul internațional și în pace”, a transmis studioul într-un comunicat.
Pe măsură ce forțele ruse au invadat, arhitecții și designerii din Ucraina au fost forțați să-și închidă studiourile, să-și întrerupă proiectele și să caute adăpost sau să fugă din țara lor, odată cu atâția alți oameni indiferent de apartenența lor socială, profesională.
MVRDV, RED7, Moscova