Din punctul meu de vedere procesul integrat de proiectare al construcțiilor sustenabile are 4 componente: educațională, de legislație, cooperarea și partea de investiții, și nu doar investiții ale statului, ci și investiții ale companiilor din mediul privat. A spus Mihai Toader Pasti, Manger General & Co-fondator, EFdeN, în cadrul dezbaterii digitale EuroUrbanism.ro – Procesul integrat de proiectare a construcțiilor sustenabile. Evenimentul a avut loc pe 30 Septembrie 2020 și a fost organizat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și TeraPlast, în calitate de Parteneri.

Când discutăm despre procesul integrat de proiectare al construcțiilor sustenabile, cred că sunt două lucruri diferite: o dată este procesul integrat, care presupune proiectarea, executarea și optimizarea și lucrul împreună. Apoi, din punct de vedere al clădirilor sustenabile, cred că e important să nu uităm că ele trebuie să răspundă și criteriilor sociale, de mediu și economice.

De foarte multe ori auzim doar clădire sustenabilă = clădire eficientă energetic = clădire verde și este greșit. Eu cred că sunt, de fapt, patru direcții: componenta educațională, a doua este cea de legislație, a treia este cooperarea și partea de investiții, și nu doar investiții ale statului, ci și investiții ale companiilor din mediul privat. Educându-ne vom pune o presiune corectă pe legislație, iar asta va schimba viața celor mulți, iar prin cooperare vom avea curajul de accesa investișii pentru că vom crea un spațiu economic și social mai predictibil și mai performant.”, a explicat Pasti.

Concurenți la Solar Decathlon în Versailles 2014 și Dubai 2018

Potrivit acestuia, EFdeN este un proiect educațional și de cercetare în zona caselor sustenabile, a caselor verzi. ”În ultimii 7 ani am participat de două ori la cea mai importantă competiție de case solare din lume – Solar Decathlon. La fiecare ediție avem doi ani la dispoziție să proiectam, să strângem fondurile necesare, apoi să construim, să monitorizăm și optimizăm o casă sustenabilă, care să concureze la cele 10 probe ale competiție, de la arhitectură, se merge către inginerie, inovație, sustenabilitate, mobilitate, s.a.m.d. La fiecare ediție sunt în jur de 20 de echipe, cele mai bune din lume, susținute de bugete foarte mari, poate de zece ori mai mari decât ale noastre.”, a povestit Pasti.

”Ce e important pentru noi, fiind un grup de studenți, este să înțelegem toate dimensiunile unei locuințe, a unei clădiri și a unui oraș, nu doar eficiența energetică. Până acum, au lucrat peste 700 de studenți voluntari, de la diverse facultăți: arhitectură, construcții, politehnică etc. și e foarte importantă pentru noi componenta aceasta interdisciplinară. Important este și că am lucrat cu peste 300 de companii până acum, multe dintre ele din zona de construcții, putând astfel să înțelegem și dinamica și provocările mediului privat”, a mai spus antreprenorul social.

Despre proiectul EnergiaTa

”Dincolo de proiectul acesta, pentru că nu aveam posibilitatea de a injecta energia în rețea, în 2016, împreună cu doi colegi, Claudiu și Eduard, am pornit proiectul EnergiaTa.org, pentru a schimba legislația în Romania, astfel încât românilor să li se permită să producă energie, să o injecteze în rețea și să poată primi și bani pentru energia în exces. Chiar dacă inițial studiile ne spuneau că nu vom reuși și oamenii cu care ne discutau ne spuneau că nu vom reuși, că sunte interese mari la mijloc, că va dura 20 de ani, că nu se poate tehnic, am creat prima comunitate a prsumatorilor din Romania și împreună cu experți și alte ONG-uri, media și administrația centrală am reușit să schimbăm legislțaia. Pentru a explica mai ușor pașii, am făcut un ghid pentru a deveni prosumator care este gratuit pe site-ul energiaTa.org”, a povestit Mihai Toader Pasti.