In urma cu o luna Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat COVID-19 pandemie globala. Unele tari au inchis granitele, altele au impus restrictii de calatorii iar pretutindeni au fost luate masuri de distantare sociala, toate acestea avand un impact puternic asupra mobilitatii urbane. 

Aceasta criza ne-a invatat insa cateva lectii:

  1. Masuri rapide pentru o mobilitate sustenabila

In timp ce mobilitatea rutiera, feroviara, aeriana este fortata sa scada, utilizarea bicicletelor creste considerabil, deoarece utilizatorii se tem de spatiile aglomerate ale transportului in comun, ale taxiurilor sau ale trotuarelor inguste. Spre exemplu, primarul orasului Bogota, Claudia Lopez extinde coridorul de 550 km deja existent, dedicat bicicletelor, cu inca 76 de km de infrastructura temporara pentru a preveni raspundirea virusului si a imbunatati calitatea aerului. 

  1.  Reducerea nivelului poluarii intr-un timp scurt

Orașele din întreaga lume înregistrează niveluri record în ceea ce privește poluarea aerului. Datorită măsurilor impuse în timpul pandemiei COVID-19, nivelurile NO2 – unul dintre principalii poluanți legați de trafic din orașele noastre – a scăzut considerabil. In Barcelona au fost inregistrate scaderi cu pana la 83% , in Madrid  cu pana la 73%.

  1. Solidaritate pentru prima linie si nu numai

Pe langa panica, empatia si dorinta de a ajuta sunt deasemenea efecte ale actualei pandemii.  Observam pretutindeni o mobilizare incredibila, atat pentru grupurile de risc cat si pentru prima linie. Precum si in alte orase, traficul in Londra este restrictionat, ca masura pentru incetinirea raspundirii virsului. Pentru a se asigura ca personele din prima linie ajung in siguranta la lucru, orasul pune la dispozitie inchirierea bicicletelor timp de 30 de minute, asigurandu-se ca exista intotdeauna o aprovizionare regulata iar, angajatilor din domeniul sanatatii, li se ofera gratuit utilizarea bicicletelor electrice pe o perioada de 3 luni, pentru a raspunde rapid situatilor de criza.

Vezi articolul integral!