Vechiul cinematograf Studio din zona ultracentrală a Timişoarei va deveni primul cinema de artă din oraş, din anul 2023, municipalitatea reuşind să finalizeze procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie.

Investiţia se ridică la 17.000.000 de lei şi va începe cu bani din bugetul local, cu speranţa că administratorii publici locali vor reuşi să găsească deschidere din partea Ministerului Culturii de a prelua finanţarea prin fondurile alocate Programului Timişoara Capitală Culturală Europeană.

“Pentru Cinematograful Studio a fost finalizată procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie, care vor dura 18 luni, iar investiţia se va ridica la 17.000.000 lei. Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar sperăm că vom convinge Ministerul Culturii să finanţeze şi acest obiectiv, din suma alocată Programului Capitală Europeană a Culturii”, a declarat primarul Dominic Fritz.

În timpul administraţiei Robu, o societate de asigurări a donat administraţiei locale, în vara trecută, proiectul tehnic şi autorizaţia de construire, necesare reabilitării şi transformării obiectivului în primul cinematograf de artă din oraş.

Proiectul este rezultatul colaborării dintre Primăria Municipiului Timişoara (proprietarul cinematografului), finanţatorul proiectului de arhitectură, Institutul Francez din România şi Asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort) care, împreună, au contribuit la realizarea temei de arhitectură a proiectului tehnic şi se vor implica în managementul programului cultural al cinematografului. Donaţia, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, a acoperit studiile de arhitectură şi documentaţia necesară pentru demararea lucrărilor de construcţie.

Cinematograful Studio a ajuns în paragină în ultimele trei decenii, deşi reprezintă o parte din tradiţia, cultura şi istoria oraşului. Cele şapte cinematografe predecembriste ale oraşului au fost câştigate în instanţă de Primăria Municipiului Timişoara de la RADEF, în urmă cu aproape trei ani.

Nicolae Robu anunţă că Studio va funcţiona sub forma unui spaţiu cultural de tipul art house, integrat în reţeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia şi proiecţiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Noua locaţie va deservi şi domenii conexe industriei cinematografice, precum producţia de film (ficţiune, documentar, animaţie), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educaţie cinematografică pentru copii şi tineri.

Cinematograful va dispune de două săli de proiecţie, una de 190 locuri şi cealaltă de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spaţiu multifuncţional. La parterul cinematografului vor exista un lobby şi o recepţie modernă care va include un cineshop, o cafenea şi două studiouri pentru montaj sunet şi video. Pe terasa clădirii va funcţiona un cafe-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiecţii de film în aer liber, precum şi evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc).

Fiind situat în Piaţa Operei, lucrările de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect se vor realiza în spiritul clădirii şi al vecinătăţilor sale, pentru a-i pune în valoare potenţialul, personalitatea şi identitatea. AGERPRES