Pe malul lacului Michigan se înalţă falnic spre cer Milwaukee Art Museum (MAM), cel mai mare muzeu de artă din statul american Wisconsin, care adăposteşte sub aripile sale emblematice o colecţie de peste 30.000 de lucrări şi găzduieşte impresionante expoziţii internaţionale.

Muzeul de Artă din Milwaukee a fost înfiinţat în 1980, când Centrul de Artă din Milwaukee a fost transformat în muzeu, instituţia primind acreditarea Asociaţiei Muzeelor Americane în 1983. Istoria MAM începe, însă, mult mai devreme. În 1888, când Frederick Layton (1827-1919), om de afaceri englez care a emigrat în America, filantrop şi colecţionar de artă, a pus bazele în Milwaukee, la acea vreme un oraş port înfloritor, primei galerii permanente de artă din localitate, iniţiativă ce a inspirat ulterior înfiinţarea Asociaţiei de Artă din Milwaukee (ulterior Institutul de Artă din Milwaukee), potrivit mam.org.

 

În 1957, Galeria de Artă Layton şi-a transferat colecţia în noua clădire a Centrului Memorial al Războiului, proiectat de arhitectul finlandezo-american Eero Saarinen (1910-1961), unde a fost mutat şi Institutul de Artă din Milwaukee. Cele două instituţii au fuzionat devenind Centrul de Artă din Milwaukee.

Planurile lui Saarinen au fost inspirate de geometria abstractă a celebrului arhitect francez de origine elveţiană Le Corbusier – pe numele său real Charles-Edouard Jeanneret-Gris (1887-1965), încorporând astfel multe dintre conceptele acestuia în structura cruciformă, cum ar fi separarea clădirii de sol prin coloane poliedrice armate, faţada dezbrăcată de alte elemente şi accentul pus pe interacţiunea între spaţiile interioare şi cele exterioare, toate acestea oferind o vedere deschisă, neobturată şi deosebit de oportună către natura înconjurătoare, îndeosebi spre lac.

 

Donaţii importante, de obiecte de artă din colecţii personale, dar şi de fonduri, au condus la expansiunea centrului. Astfel, o clădire adăugată în 1975, proiectată de arhitectul David Kahler, a oferit mai mult spaţiu expoziţional în contextul creşterii interesului pentru artă şi muzeu.

Kahler a adăugat o structură din beton până la marginea lacului, creând un soclu pe axa clădirii Saarinen. Structura Saarinen-Kahler din acest complex se remarcă prin caracterul său masiv: o formaţiune din beton cu geometrie dreptunghiulară, conectată de oraş printr-un pod de beton.

Cinci ani mai târziu, Centrul de Artă din Milwaukee şi-a schimbat numele în Muzeul de Artă din Milwaukee, acreditat în 1983 de Asociaţia Americană a Muzeelor.

În 1988, Muzeul şi-a sărbătorit centenarul şi, privind spre viitor, a elaborat planuri pentru o nouă extindere. La 10 decembrie 1997, MAM a început planurile pentru ridicarea îndrăzneţului Pavilion Quadracci, proiectat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, care a oferit astfel nu doar un spaţiu mai generos în scopul promovării artei, ci şi o clădire emblematică pentru oraşul Milwaukee, devenită faimoasă la nivel internaţional.

Pavilionul Quadracci a fost inaugurat în 2001, bucurându-se de recenzii pozitive. Proiectul includea o sală generoasă, noi galerii expoziţionale şi un amfiteatru, precum şi un magazin şi o cafenea, extinzând dimensiunea totală a muzeului la 341.000 de metri pătraţi.

Pavilionul Quadracci, elementul fascinant al MAM, include un brise soleil mobil cu aspect de aripi ce se deschide ziua, căpătând o anvergură de 66 de metri şi se pliază peste structura înaltă, arcuită, în timpul nopţii sau în condiţii de vreme nefavorabilă.

 

În această creaţie, Calatrava a fost ghidat de lucrările celebrului arhitect şi designer american Frank Lloyd Wright (1867-1959), pionier al stilului Prairie (preerie), inspirat de natură, o combinaţie de forme organice şi inovaţii tehnologice, dar şi de amplasamentul viitoarei clădiri, pe malul apei. Astfel, arhitectul a inclus numeroase elemente maritime – aripi retractabile ce aduc cu cele ale unui pescăruş gata să se înalţe spre cer, un pod pietonal cu catarg, inspirat de structura unei ambarcaţiuni cu pânze şi o galerie curbată ce aminteşte de forma unui val.

Structura remarcabilă a pavilionului, clădire emblematică denumită adesea “Calatrava”, a fost recompensată în 2004 cu premiul Outstanding Structure Award decernat de Asociaţia Internaţională pentru Inginerie de Poduri şi Structuri (IABSE).

În 2015 a fost inaugurată o nouă structură parte din complexul MAM, în valoare de 34 de milioane de dolari, realizată de arhitectul James Shields din Milwaukee. Clădirea Shields oferă astfel un spaţiu suplimentar pentru expunerea colecţiilor de artă, inclusiv instalaţii de fotografie şi video. De asemenea, clădirea include un atrium şi elemente concepute pentru a completa structurile existente ale muzeului.

Pe lângă galeriile sale, muzeul include o cafenea, numită Cafe Calatrava, cu vedere spre Lacul Michigan şi un magazin de suveniruri.

Astăzi, MAM, unul dintre cele mai mari muzee de artă din Statele Unite, atrage aproape 400.000 de vizitatori pe an, aproape 21.500 deţinând abonament anual, conform site-ului oficial al MAM.

 

Muzeul adăposteşte opere de artă realizate din Antichitate până în prezent. Printre colecţii se numără picturi din Europa din secolele XV-XX şi americane din secolele XVII-XX, sculpturi, imprimeuri, desene, arte decorative, fotografii şi obiecte de artă meşteşugărească.

MAM deţine una dintre cele mai importante colecţii de lucrări ale artistei americane Georgia O’Keeffe (1887-1986) născută în Wisconsin. Totodată, muzeul găzduieşte opere semnate de Auguste Rodin, Edgar Degas, Claude Monet, Gabriele Munter, Henri de Toulouse-Lautrec, Frank Lloyd Wright, Pablo Picasso, Joan Miro, Wassily Kandinsky, Gustave Caillebotte, Nardo di Cione, Francisco de Zurbaran, Jean-Honore Fragonard, Winslow Homer, Mark Rothko, Robert Gober şi Andy Warhol.

De asemenea, la MAM pot fi admirate tablouri ale unor pictori europeni precum Camille Pissarro, Francesco Botticini, Jan Swart van Groningen, Ferdinand Bol, Jan van Goyen, Hendrick Van Vliet, Franz von Lenbach, Ferdinand Waldmuller, Carl Spitzweg, Bouguereau, Gustave Caillebotte, Alfred Kowalski, Jules Bastien-Lepage şi Max Pechstein. AGERPRES/(AS – autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) Milwaukee Art Museum / facebook.com