Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că în urma suspendării Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 documentaţia la care se vor raporta autorităţile va fi Planul Urbanistic General, dar că pentru anumite investiţii vor putea fi adoptate şi planuri urbanistice punctuale.

“Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? S-a spus în spaţiul public că urmează, aşa, un fel de apocalipsă dacă aceste documentaţii de urbanism sunt suspendate şi nu mai produc efecte juridice. Nu! Bucureştiul are o documentaţie de urbanism care este Planul Urbanistic General. După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la PUG. Asta este tot. Bineînţeles că nu suntem absurzi. Dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unor şcoli, grădiniţe, un pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructură de care primăriile au nevoie, pentru că există deja toate avizele pentru PUZ-urile de sector, CGMB poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiţie. Deci aceste investiţii nu vor fi în niciun caz blocate. De pe o lună pe alta, CGMB poate să dea un PUZ pentru fiecare din investiţiile pe care le considerăm necesare”, a arătat Nicuşor Dan.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul general a explicat că autorizaţiile de construire emise înaintea suspendării vor rămâne în vigoare şi că CGMB va putea adopta PUZ-uri punctuale pentru “dezvoltări rezonabile”.

“Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor. De asemenea, pentru certificate de urbanism care sunt deja emise, în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile de genul: o funcţiune care era prevăzută în PUG ca industrială şi care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială, în mijlocul unui cartier de locuinţe, pentru ca ea să devină funcţiune de locuire, evident, de la lună la alta putem să dăm un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune. Însă dacă cineva avea în PUG un teren cu funcţiunea de spaţiu verde şi printr-un PUZ de sector acel teren a devenit construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da PUZ pentru autorizaţie de construire pentru respectivul spaţiu verde”, a precizat Nicuşor Dan.

Edilul general a mai explicat că s-a optat pentru suspendare, nu pentru anulare, inclusiv pentru faptul că prima variantă produce efecte imediate.

“A fost o decizie comună, luată în urma consultărilor cu o parte din consilierii din majoritatea CGMB. Suspendarea are avantajul că produce efecte imediate şi permite, pe această perioadă de dezbatere, o consultare cu eventuale persoane care sunt păgubite”, a explicat el. AGERPRES