Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că PMB a câştigat 12 procese intentate de către “ONG-uri paravan” împotriva hotărârilor prin care au fost suspendate pentru un an PUZ-urile coordonatoare de sector.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la împlinirea a zece luni de mandat, edilul a precizat că ar fi existat inclusiv un litigiu împotriva Planului Urbanistic General.

“Am avut un atac violent în instanţă din partea unor ONG-uri paravan, care au angajat mari case de avocatură din Bucureşti împotriva hotărârilor de suspendare a PUZ-urilor de sector. Am avut un atac violent în instanţă împotriva Planului Urbanistic General. Vă închipuiţi ce înseamnă să dispară Planul Urbanistic General? Înseamnă să nu mai existe o regulă de construire în Bucureşti. Adică oricine să construiască orice, oriunde. Şi am avut acest litigiu împotriva PUG, în totalitate. Din fericire, am reuşit să câştigăm 12 din cele 12 procese care ne-au fost intentate pe această zonă de urbanism”, a spus el.

Nicuşor Dan a declarat că susţine dezvoltarea oraşului, dar a apreciat că în ultimii ani această dezvoltare a fost una “speculativă”. Potrivit edilului general, “apogeul dezvoltării speculative” l-au constituit PUZ-urile coordonatoare de sector.

“Degeaba faci o sută de lucrări de infrastructură, dacă dai drumul la construirea haotică în oraş. Construirea aceea haotică îţi va anula toate lucrările de infrastructură pe care le-ai făcut. Problema Bucureştiului este că nici nu a făcut lucrările de infrastructură, dar a şi dat drumul la construirea haotică şi de aceea stăm noi toţi, azi, blocaţi în trafic. Bucureştiul are nevoie de dezvoltare şi eu sunt un suporter al dezvoltării, al Şoselei de Centură, al Autostrăzii de Centură, al liniei de tren de Centură, al metroului de suprafaţă, însă dezvoltarea unui oraş trebuie să fie profesionistă, corectă, nu speculativă”, a precizat el.

Potrivit lui Nicuşor Dan, serviciul de acordare a autorizaţiilor de construire sau desfiinţare, alături de cel pentru eliberarea PUZ-urilor, au reprezentat “centrul corupţiei” în PMB ani la rând.

“Lucrul pe care l-am făcut – şi asta ne-a luat sute de ore de muncă – a fost să nu semnăm ca primarul, cum au semnat toţi primarii sau ultimii primari dinaintea mea, ci să verificăm cu echipa mea toate autorizaţiile care au venit. Şi am găsit lucrări acolo şi am trimis înapoi şi am transmis că Primăria Capitalei îşi schimbă politica. În primul rând, respectă legea. În al doilea rând, respectă caracterul urbanistic al acestui oraş”, a mai spus el.

Nicuşor Dan a menţionat că PMB are în prezent 80 de litigii, în care sunt contestate autorizaţii de construire şi desfiinţare şi alte 60 de litigii în care sunt contestate PUZ-uri.

“Avem contract cu firme de avocatură care să analizeze în paralel cu instanţa legalitatea acestor autorizaţii şi legalitatea acestor PUZ-uri. Şi în situaţia în care ei vor constata că autorizaţiile sau PUZ-urile sunt nelegale, vom merge în instanţă şi vom spune că acele autorizaţii şi PUZ-uri sunt nelegale. Noi nu am venit aici ca să acoperim nelegalităţile fostei administraţii”, a conchis edilul.

Întrebat de jurnalişti ce va face când va expira perioada suspendării PUZ-urilor de sectoare, el a menţionat că a solicitat oficial Inspectoratului de Stat în Construcţii şi prefectului Capitalei verificarea legalităţii, furnizând totodată 23 de motive de nelegalitate. El a menţionat că a cerut prefectului Capitalei atacarea lor în instanţă. AGERPRES