Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, s-a pronunţat în favoarea organizării unui concurs de arhitectură pentru Piaţa Revoluţiei, dar a menţionat că acest lucru va trebui corelat cu soluţia de parcare pentru întreaga zonă.

Precizările au fost făcute într-o transmisie live pe Facebook, unde edilul general a răspuns întrebărilor adresate de către bucureşteni. Una dintre aceste întrebări s-a referit la realizarea unei piaţete permanente în faţa Ateneului.

“Dacă vorbim de micul parc din faţa Ateneului, el necesită puţin mai multă atenţie faţă de cât a avut până acum. Întrebarea este ce facem cu întreaga Piaţă a Revoluţiei, cu parcarea care este acolo şi cu tot spaţiul din faţa Muzeului (…), al Palatului Regal şi Biblioteca. Acolo este nevoie, în opinia mea, de un concurs de arhitectură pentru întreaga piaţă. Dar răspunsul la asta trebuie dat împreună cu soluţia de parcare pentru întreaga zonă”, a afirmat edilul general.

În ce priveşte pietonalizarea Căii Victoriei, Nicuşor Dan a declarat că nu poate da un “răspuns definitiv”, deoarece “este dificil de anticipat cum va arăta traficul în întreaga zonă centrală” în momentul în care se va extinde sistemul de plată pentru toate locurile de parcare din interiorul inelului central.

“Haideţi să aşteptăm un an, până când vom avea locurile din inelul central marcate şi astfel plătite – bineînţeles, cu abonamente pentru rezidenţi – să vedem ce efect o să aibă asta asupra traficului şi atunci o să ne gândim la toate lucrurile acestea”, a spus el.

Totodată, Nicuşor Dan s-a pronunţat pentru “o Dâmboviţă pietonală”, pentru “o mare zonă pietonală, o zonă creativă”, între Lacul Morii şi Biblioteca Naţională.

“În viziunea pe care o am şi pe care mulţi specialişti o au despre Bucureşti, Dâmboviţa este foarte importantă. Şi ar fi o mare greşeală de planificare urbană ca noi să atragem traficul pe zona Dâmboviţei, între Lacul Morii şi Piaţa Unirii, unde este o mare densitate de structuri academice şi o zonă cu un mare potenţial pentru Bucureşti. Adică, eu văd o Dâmboviţă pietonală. Sper ca anul viitor să începem proiectul la lărgirea pietonalului Dâmboviţei, înspre apă, între Piaţa Unirii şi Piaţa Izvor şi eu văd Bucureştiul ca o mare zonă pietonală, o zonă creativă, între Lacul Morii şi Biblioteca Naţională. Deci, pe ceea ce înseamnă trafic în zona de vest, prelungirea Bulevardului Timişoara până la Autostrada de Centură, prelungirea Căii Giuleşti până la Autostrada de Centură va rezolva mult din problema traficului”, a mai adăugat primarul capitalei. AGERPRES