În spiritul Noului Bauhaus European, membrii colectivului NEB au organizat o conferință multidisciplinară și participativă, care a permis oamenilor din medii academice și profesionale diferite să se întâlnească și să facă schimb de idei pentru faza de co-proiectare a NEB. Raportul publicat de curând rezumă învățăturile-cheie și concluziile conferinței.

Evenimentul a explorat cultura ca un factor cheie al calității în mediul construit. A fost o oportunitate de a dezbate modul în care o abordare holistică, care ia în considerare și încearcă să optimizeze factori precum durabilitatea, frumusețea și incluziunea, poate contribui la proiectarea și realizarea unor spații de locuit mai bune pentru binele comun.

După discursul de deschidere al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și discursurile principale, reprezentanți din șase orașe, diferite ca dimensiune și provenind din diverse zone europene, au făcut schimb de informații despre modul în care autoritățile publice locale pot transpune ambițiile NEB prin inițiative și proiecte concrete pentru un viitor al europenilor, dar și al planetei mai bun. Interdisciplinaritate, inovație si creativitate au fost câteva dintre cuvintele-cheie în discursul președintelui CE, ce stau la baza unor transformări profunde privind trecerea de la vechiul Bauhaus la noul Bauhaus.

 ”Să luăm câteva minute să ne uităm înapoi la Bauhaus-ul original, fondat la Weimar și Dessau. Știți cu toții că a devenit rapid o mișcare mondială. Succesul acestei mișcări a fost posibil doar pentru că fondatorii au reușit să combine arhitectura cu meșteșugurile; design-ul cu inovația. Aceștia au pus în practică conceptul de interdisciplinar în fiecare zi.

 Bauhaus-ul istoric a fost creat într-un timp de transformare profundă. Oamenii se confruntau cu provocările industrializării. Fondatorii din jurul lui Gropius au urmărit soluții funcționale, accesibile, dar și frumoase. Noul Bauhaus European caută, de asemenea, această combinație între estetică și accesibilitate. Dar noi vrem să adăugăm un al treilea element foarte important: durabilitatea. Noul Bauhaus European dorește să asocieze durabilitatea cu stilul. Vrem să arătăm că și soluțiile durabile pot fi frumoase.

 Noul Bauhaus European aduce un element cultural Pactului verde european. Vrea să facă din Acordul verde european o experiență palpabilă și sensibilă și să o aducă mai aproape de oameni.

 Alt element de inspirație al vechiului Bauhaus este acela că a promovat cu îndrăzneală noi materiale precum oțelul și cimentul. Astăzi, trebuie să analizăm materialele de construcție noi și uneori chiar și cele vechi. De data aceasta, este vorba despre materiale prietenoase climatului, care au nevoie de mai puțin CO2 în procesul lor de producție. Noul Bauhaus European dorește să accelereze transformarea mediului construit. Vrea să extindă folosirea materialelor naturale, cum ar fi lemnul și bambusul, pentru a sprijini design-ul și arhitectura circulară.”

România a fost reprezentată în cadrul acestei conferințe de Emil Boc, primarului orașului Cluj-Napoca, un oraș aflat în plină dezvoltare de câțiva ani încoace. Pentru Emil Boc, așa cum reiese din raportul publicat recent, NEB este o nouă sursă de inspirație și voință care va conduce UE la următorul nivel al visului european … Este nevoie de un plan concret pentru a nu fi doar dornic, iar obiectivul a 100 de orașe este acela de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2030. Cluj-Napoca își propune să fie primul oraș neutru din punct de vedere climatic din România. „Trebuie să creăm ecosisteme, nu sisteme de ego”, a declarat acesta.

De asemenea, programul NEBC a cuprins 11 sesiuni în cadrul cărora, participanții la conferință au fost invitați să discute probleme și provocări specifice legate de Noul Bauhaus European: educație, calitate, materiale provenind din surse bio, durabilitate, cercetare, mobilitate, patrimoniu și percepția asupra locului, printre altele.

La conferința NEBC au luat parte aproximativ 800 de participanți din diferite medii: reprezentanți ai instituțiilor UE, ai statelor membre și ai autorităților locale, experți din diferite organisme care au contribuit la organizarea acestui eveniment, New European Bauhaus Collective (NEBC) fiind un grup format din mai multe organizații paneuropene care reprezintă arhitecți, planificatori spațiali, arhitecți peisagiști, arhitecți de interior, ingineri, designeri, artiști, educatori și cercetători ai mediului construit și, de asemenea, profesioniști din sectoarele culturale și creative. NEBC este partener oficial al inițiativei NEB.

Colectivul NEB a lansat în noiembrie 2020 o declarație „Transformarea valului de renovare într-un proiect cultural” pentru a exprima punctele de vedere inițiale cu privire la Noul Bauhaus European și pentru a-și oferi sprijinul Comisiei Europene.

Acesta a anunțat dezvoltarea acestei inițiative astfel:

  • acționând ca o platformă informațională, capabilă să ajungă la un public larg prin intermediul organizațiilor sale membre;
  • asistarea la implementarea principiilor-cheie ale strategiei în educație, precum și a agendelor de cercetare ale școlilor și institutelor;
  • identificarea și colectarea exemplelor de bune practici și a proiectelor inovatoare;
  • permiterea contactului cu profesioniști și experți renumiți, care ar putea oferi mai multă vizibilitate la inițiativă;
  • oferirea unui centru de cunoștințe și expertiză, pentru a ajuta Comisia Europeană să dezvolte în continuare inițiativa și să se asigure că procesul său oferă rezultatele dorite;
  • facilitarea inițiativelor de perfecționare a profesioniștilor din sectoarele vizate;
  • obținerea contribuțiilor de la autoritățile publice și factorii de decizie, cu care suntem în contact obișnuit în practica noastră profesională zilnică la toate nivelurile de guvernanță;
  • acționând ca partener pentru organizarea de consultări, inițiative de co-organizare și evenimente de conștientizare care vizează profesioniști, studenți și cetățeni.