Proiectat de Ennead, noul Muzeu de Astronomie din Shanghai (China) creează o experiență captivantă care plasează vizitatorii într-un angajament direct cu fenomene astronomice reale. Prin scară, formă și manipularea luminii, clădirea sporește conștientizarea relației noastre fundamentale cu soarele și mișcarea orbitală a pământului. La 420.000 de metri pătrați, noua ramură astronomică a Muzeului Științei și Tehnologiei din Shanghai va fi cel mai mare muzeu din lume dedicat exclusiv studiului astronomiei.

„În realizarea acestei clădiri, am dorit să creăm un loc în care misiunea instituțională este pe deplin îmbrăcată într-o arhitectură pe care ea însăși o predă și își găsește forma în unele dintre principiile fundamentale care modelează universul nostru”, a declarat Thomas J. Wong, partener la Ennead Architects. „Marea idee a Muzeului de Astronomie din Shanghai a fost să infuzeze o experiență a subiectului în proiectare și să o livreze chiar dinainte de a păși în clădire. Iar la sfârșitul vizitei dvs. există acest moment culminant de contact direct cu cerul, încadrat și susținut de arhitectură.”

Câștigători ai competiției internaționale de design din 2014, Ennead a livrat un design ambițios din punct de vedere arhitectural, fără linii sau unghiuri drepte, ecou al geometriei universului și al energiei dinamice a mișcării cerești. Wong s-a inspirat din clasica „problemă cu trei corpuri” din fizică, analizând coregrafiile complicate, create de atracția gravitațională a mai multor corpuri din sistemele solare. Acest lucru se reflectă în panglicile arhitecturale înfășurate în jurul fațadei Muzeului. Anvelopa clădirii urmărește o serie de căi arcuite vizibil influențate de atracția gravitațională: inima atriului central, impulsul de înainte la intrare și sfera asemănătoare planetei care îmbracă teatrul planetariului. Muzeul și fiecare dintre cele trei componente arhitecturale principale care definesc designul: Oculus, Cupola inversată și Sfera acționează ca instrumente astronomice funcționale, urmărind soarele, luna și stelele.

Oculus, suspendat deasupra intrării principale a Muzeului, demonstrează trecerea timpului urmărind un cerc de lumină solară pe pământ peste piața de la intrare în muzeu și peste piscina reflectorizantă. La prânz, în timpul solstițiului de vară, se formează un cerc complet, care se aliniază cu o platformă circulară din piața de la intrarea Muzeului. Oculus creează un adevărat ceas în piața civică.

Sfera găzduiește teatrul planetariului, care este pe jumătate scufundat în clădire. Cu susținere vizuală minimă, evocă o iluzie de imponderabilitate sau antigravitație. Forma sferică pură face trimitere la formele primordiale din universul nostru și, la fel ca orientarea pe care o oferim din poziția noastră relativă față de soare sau lună, devine un punct de referință mereu prezent pentru vizitator. Sfera își derivă forma nu numai din cerințele elementului programatic pe care îl conține, ci ca o manifestare abstractă a unei forme cerești primare. Încorporată în planul acoperișului aripii inferioare a Muzeului, ca și când ar ieși din orizontul legat de Pământ, sfera iese în la vedere treptat, în timp ce înconjori clădirea, drama desfășurându-se ca și cum cineva s-ar apropia de o planetă de pe unul din sateliții săi, permițând vizitatorilor să o experimenteze ca pe o masă imponderabilă, văzută de jos.

Domul inversat este o structură mare de sticlă situată deasupra atriului central al clădirii la linia acoperișului, astfel încât vizitatorii să poată cuprinde centrul vasului de sticlă cu o vedere neîngrădită a cerului. Ca punct culminant al călătoriei expoziționale, acest spațiu reduce vederea asupra orizontului și a contextului urban adiacent și centrează vizitatorul pe cerul atotcuprinzător într-o întâlnire reală cu universal, pentru a încheia experiența simulată în interior. Rampa spiralată de 720 de grade din interiorul Muzeului și de sub Domul inversat urmărește fluxul orbital al succesiunii vizitatorilor de-a lungul expozițiilor Muzeului și lansează privirea în sus, până la apex-ul său.

Amplasat într-o zonă verde expansivă, terenul Muzeului include o serie de clădiri și programe, incluzând exponate temporare și permanente, un telescop solar de 78 de picioare, un observator, un Planetariu optic, un Centru de Educație și Cercetare și un Teatru Digital al Cerului. Rezervarea la muzeu va include medii captivante, artefacte și instrumente de explorare a spațiului și expoziții educaționale.

 

Sursa archdaily.com