Baca Architects a proiectat noul observator marin Australian Underwater Discovery Center, de pe coasta Geographe Bay, care va imita o balenă ieșind la suprafața apei.

Centrul, construit la doi kilometri în largul mării, lângă debarcaderul Busselton din Australia de Vest, va fi poziționat parțial sub apă și va avea o fereastră mare cu vedere la fundul oceanului.

Acesta a fost dezvoltat de Baca Architects pentru a înlocui un observator existent în largul debarcaderului, care în prezent nu mai poate satisface numărul mare de vizitatori. Scopul este ca acesta să devină cel mai mare centru din lume de acest gen din lume, deschis atât publicului, cât și oamenilor de știință care doresc să cerceteze habitatele marine din Geographe Bay.

„Experiența actuală a vizitatorilor subacvatici de la capătul digului lung de doi kilometri a avut un mare succes, dar și-a atins capacitatea”, a explicat directorul studioului, Richard Coutts.

“Operatorul a căutat să aibă o nouă clădire culturală care să poată face față unui număr mai mare de vizitatori și să ofere o fereastră de vizionare subacvatică mai mare, literalmente, pe fundul oceanului”, a mai spus acesta.

„Brief-ul de creație expunea nevoile spațiale ale clientului și cerința de a livra ceva iconic care să atragă turiștii”, a adăugat Coutts. “Scopul este de a promova educarea, conștientizarea și monitorizarea mediului marin din imediata apropiere a debarcaderului și a împrejurimilor mai largi din Golful Geographe.”

Baca Architects a fost numit pentru a proiecta AUDC (Australian Underwater Discovery Center) pentru debarcaderul Busselton de către Subcon, un antreprenor maritim cu experiență în instalarea recifurilor artificiale.

Propunerea în formă de balenă a construcției a fost unul dintre cele trei modele pe care studioul le-a dezvoltat pentru proiectul inițial, celelalte variante constând într-o structură ca o peșteră și o clădire care seamăna cu o navă.

Printr-o serie de evenimente de consultare locală, publicul a fost apoi invitat să aleagă proiectul final care va fi dezvoltat de Baca Architects împreună cu clientul, inginerii și Subcon.

AUDC va fi construit în mare parte din beton, completat cu un acoperiș cu cadru ușor care va fi realizat de constructorii de iahturi. Betonul a fost ales pentru durabilitatea și capacitatea de a rezista condițiilor dure, cum sunt cele din mediul marin.

De asemenea, se speră că betonul va contribui la stabilizarea temperaturilor interne prin masa termică, cu ajutorul unui modern sistem de schimb de căldură ce folosește apa oceanului.

Pentru partea centrală a clădirii, Baca Architects va folosi o variație de materiale poroase, bioreceptive, pentru a încuraja creșterea crustaceelor și algelor.

În interior, AUDC a fost conceput ca o secvență de spații, care va invita vizitatorii să exploreze o serie de galerii de artă și zone de expoziție deasupra nivelului mării înainte de a coborî la observatorul de la nivelul fundului oceanului.

Mai multe ferestre structurale din sticlă vor fi încorporate pentru a oferi vederi atât deasupra cât și sub mare, inclusiv una care se extinde pe toată înălțimea clădirii. Din exterior, această fereastră va fi destinată să evoce „ochiul cetaceului”.

AUDC va fi completat cu un restaurant sub nivelul mării și cu sculpturi și opere de artă amplasate pe fundul oceanului.

Este programat să fie finalizat în 2022. Structura va fi prefabricată într-un șantier din apropiere, înainte de a fi remorcată și scufundată în locație.

O abordare similară a fost utilizată pentru a construi primul restaurant subacvatic din Europa de către Snøhetta în Båly, Norvegia, care a fost construit pe o barjă la 20 de metri de destinația sa finală, înainte de a fi remorcat până acolo.

Baca Architects este un studio de arhitectură londonez fondat de Coutts în 2003. Firma este familiarizată cu realizarea de construcții pe apă și crearea de structuri rezistente la inundații. Printre cele mai notabile proiecte ale sale se numără „Prima casă amfibie” din Marea Britanie pe râul Tamisa și o locuință modulară, plutitoare, pe Canalul Chichester.

 

Sursă articol: www.dezeen.rcom

Sursă foto: www.dezeen.rcom