Novo Nordisk, companie farmaceutică inovativă globală, a început anul în noul său sediu din clădirea Țiriac Tower, din apropierea Pieței Victoriei, o construcție „verde” certificată LEED Platinum și Well Health-Safety, axată pe folosirea eficientă a resurselor: consum optimizat de energie, utilizarea eficientă a apei, materialele folosite, resurse și calitatea mediului interior, soluțiile de iluminat LED și 98% din zona ocupată a clădirii cu vedere direct către exterior.

“Ne-am dorit să oferim un spațiu confortabil colegilor, adaptat nevoilor lor și perioadei pe care o traversăm. Aceasta s-a tradus într-un mix între birouri individuale și spații de lucru în comun, într-un cadru de utilizare flexibilă, care să ne permită să construim mai departe pe bunele practici pe care le-am câștigat în ultimii ani de pandemie. Biroul este astfel o platformă fizică în care ne reconectăm și ne consolidăm ca echipă, în care avem tot confortul pentru a face performanță, dar care ne oferă și un plus de semnificație socială, prin pilonul puternic de sustenabilitate care este omniprezent”, a declarat Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România.

Designul și modul de utilizare gândite pentru noul birou Novo Nordisk pun accent pe sustenabilitate, în linie cu strategia Novo Nordisk de impact zero asupra mediului, iar materialele folosite sunt naturale: textile din lână, lemn, plante naturale și stabilizate etc. În plus, produsele de mobilier folosite sunt la cele mai înalte standarde, realizate din materiale reciclate și sunt, la rândul lor, în mare măsură reciclabile la sfârșitul ciclului de viață.

Proiectarea biroului Novo Nordisk a început în luna mai 2020, în plină perioadă de pandemie, de aceea cea mai mare provocare a fost crearea unui spațiu care să respecte nevoile sociale actuale, într-o perioadă în care spațiile de lucru erau într-o continuă transformare.

“Conceptul propus a fost Living Office, bazat pe o metodologie de design propusă de Herman Miller și fundamentată pe designul centrat pe ființa umană, pe nevoile și emoțiile utilizatorilor. Din acest punct de vedere am fost de la început aliniați cu reprezentanții Novo Nordisk, care ne-au cerut să găsim soluții personalizate, create în jurul nevoilor angajaților, care să se simtă confortabil « ca acasă»”, a declarat arhitect Delia Alexandra Didea, de la Workspace Studio, partenerul Novo Nordisk pentru proiectarea și amenajarea biroului.

Spațiul respectă tendințele actuale în amenajarea de birouri: ergonomia socială și cognitivă, ergonomia de produs, personalizarea spațiilor – care trebuie să fie confortabile, cu zone flexibile și multifuncționale, cu lumină naturală și soluții acustice.

Despre strategia Novo Nordisk de impact zero asupra mediului

Strategia noastră ne provoacă să găsim noi modalități de a crea medicamente care pot fi reciclate sau reutilizate, de a ne remodela activitatea pentru a minimiza consumul și risipa și de a lucra cu furnizori care împărtășesc același obiectiv.

Principalele direcții:

Trecerea la electricitate regenerabilă – În 2020, Novo Nordisk și-a atins obiectivul de a utiliza 100% energie regenerabilă în producția globală.
Proiectarea de medicamente ecologice – Novo Nordisk reproiectează medicamentele existente și viitoare pentru a reduce deșeurile: de la materiile prime din care se fabrică și până la modul în care sunt fabricate.
Colaborarea cu furnizori care împărtășesc mentalitatea – Pentru un impact zero, atât în amontele cât și în avalul lanțului de aprovizionare, colaborarea cu furnizorii este extrem de importantă.