Clădirea Masaryčka (Cehia) reprezintă un amestec de concepte și viziuni mai vechi ce se concretizează printr-o dezvoltare cu utilizare mixtă emblematică a arhitecților Zaha Hadid din Praga. Construcția a prins contur până la nivelul trei, cu niveluri comerciale la parter și etaj. Etajele superioare reunesc spații de birouri în consolă și terasate cu grădini pe acoperiș. Preconizată să se deschidă în 2023, Masaryčka cuprinde 28.000 de metri pătrați de teren și se înalță cu șapte etaje spre est și nouă etaje către vest. În apropierea unei gări, clădirea se ridică pe un sit care a fost neglijat timp de câteva decenii.

Ca intervenție urbană, Zaha Hadid Architects finisează contextul clădirii Masaryčka, integrând și reconstrucția gării istorice Masaryk, astfel modelând o nouă experiență de transport public. În plus, pentru a încuraja accesibilitatea la platformele de cale ferată, Zaha Hadid Architects a creat o nouă rută pietonală între strada Na Florenci în nord și bulevardul Hybernska la sud. Prin imobilul Masaryčka se propune înlocuirea parcării existente de pe Bulevardul Havlickova cu o nouă piață publică ce oferă mai multe intrări în rețeaua de metrou din Praga.

De asemenea, prin această nouă piață se intenționează imaginarea unei experiențe de călătorie mai eficientă și mai intimă, aceasta cuprinzând o poartă primitoare către oraș pentru serviciile feroviare suburbane și interne și pasagerii care folosesc legătura feroviară planificată cu aeroportul internațional Vaclav Havel din Praga. Propunerea arhitectului nu numai că răspunde la nivelul de accesibilitate și circulație al orașului, ci și la caracteristicile arhitecturale și estetice ale Pragăi. În faza de proiectare, arhitecții au țesut o transformare lină din compoziția orizontală, oarecum obligatorie, pentru a se potrivi cu axa verticală dominantă a orașului istoric. După finalizare, proiectarea vizează obținerea certificării LEED Platinum.

Încorporarea grădinilor de pe acoperiș și a unei fațade triplu-izolată salută abundența de lumină naturală ce pătrunde în birouri, cât și în zonele comune, fără a compromite masa termică a proiectului. Panourile fotovoltaice instalate recoltează energie regenerabilă în timp ce sunt monitorizate și gestionate de tehnologia sistemului inteligent. Ventilația naturală ajută, de asemenea, o instalație de înaltă eficiență cu un sistem de recuperare a căldurii reziduale. Clădirea își dovedește confortul termic și îmbogățește microclimatul folosind arbuști și copaci pe suprafețe întinse, plantați și irigați printr-un sistem de colectare a apei pluviale. Sistemele cu debit redus și sistemele de reciclare a apelor gri reduc și mai mult consumul de apă al clădirii.

Pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon până în anul 2025, stabilite prin Provocarea Climatică RIBA 2030, construcția și poziționarea Masaryčka acordă prioritate furnizorilor locali și materialelor cu conținut ridicat de reciclare.

Designul Masaryčka unifică răspunsul arhitectural definit de căile de circulație care traversează situl, oferind acces către noi spații civice și facilități într-un hub de transport dinamic pentru oraș. Proiectul de revitalizare a zonei Gării Masaryk este pregătit de Penta Real Estate în cooperare cu České dráhy (Căile Ferate Cehe) și Správa železnic (SŽ, Administrația Infrastructurii Feroviare).

 

Sursa: parametric-architecture.com

Sursa foto: Zaha Hadid Architects, Penta Real Estate.