O hrubă din Centrul Istoric al Brăilei, veche de 200 de ani, va fi transformată în spaţiu multifuncţional cu fonduri europene, în cadrul unui proiect câştigat de Consiliul Judeţean Brăila împreună cu Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”. Proiectul se desfăşoară sub titlul “Brăila – Tărâmul pescăresc de altădată”, a fost depus pe Programul Operaţional de Pescuit şi are o valoare de 1.350.000 lei.

Hruba respectivă se află în Centrul Istoric al Brăilei, care este declarat monument istoric de categoria A, respectiv cu valoare naţională, alături de ansamblul “Piaţa Traian”, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, ansamblul “Strada Mihai Eminescu” din secolul al XIX-lea şi Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din secolul al XIX-lea.

Grădina Mare este locul unde se păstrează cel mai bine urmele celui mai mare sistem defensiv construit vreodată de-a lungul Dunării, respectiv un lanţ de hrube cu caracter militar, care se întindea pe sub clădirile din Centrul Vechi al oraşului până la Dunăre. Hrubele au fost construite de turcii care au stăpânit Brăila vreme de aproape trei sute de ani şi erau folosite drept căi subterane secrete, pentru transportul armamentului, bogăţiilor şi alimentelor direct către Dunăre. AGERPRES