Ordinul Arhitecţilor din România filiala Bucureşti atrage atenţia asupra faptului că, potrivit unor precizări transmise la începutul lunii august de către Primăria Capitalei, nu a fost emisă autorizaţia de construire pentru teatrul de vară Alhambra.

“Lucrările se fac întotdeauna cu aviz, indiferent dacă spaţiul are destinaţie publică sau nu. O renovare grăbită în 2 luni jumătate nu include consolidarea. Riscul de prăbuşire este unul cât se poate de real. Nu e doar pe hârtie, într-un dosar. În cazul monumentelor istorice e nevoie de experţi. Nu există bună-intenţie care poate ţine loc de la obţinerea autorizaţiei de construire. Autorităţile ar fi trebuit să se asigure de oprirea lucrărilor pentru ca acestea să se desfăşoare conform legislaţiei din domeniu care este încă în vigoare pe teritoriul României. În acest context, la începutul lunii august, 2021, PMB răspundea adresei primite de la OAR Bucureşti – Grupul de Lucru Patrimoniu. Astfel, am aflat că Direcţia Generală Urbanism şi Amenajarea Teritoriului – Direcţia Urbanism NU a emis Autorizaţie de Construire pentru teatrul de vară de la adresa str. Constantin Mille nr. 13, Sector 1″, se arată într-un document postate pe site-ul OAR Bucureşti.

Potrivit aceleiaşi surse, imobilul din str. Constantin Mille nr. 13, cunoscut drept Grădina Cinema Capitol, este înscris pe lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti din anul 2015, poziţia 1502. OAR Bucureşti menţionează că un “spaţiu în precolaps nu poate fi doar vopsit şi prezentat ca fiind unul sigur” pentru evenimente culturale.

“Graba cu care Asociaţia Culturală Teatrul Independent Elisabeta, fără nici o autorizare, doreşte să pună în funcţiune şi să redeschidă către publicul larg un sit de patrimoniu aflat până de curând în pragul colapsului, fără a respecta etapele legale de avizare şi implementare, demonstrează atât neînţelegerea naturii patrimoniului în sine, care necesită o grijă deosebită asupra detaliilor, cât şi nesocotirea riscurilor elementare de siguranţă a funcţionării. Din păcate, pentru unii investitori contează mai mult viteza cu care ‘rezolvă problemele’, economisind timp prin eludarea legislaţiei în vigoare, neluând în calcul calitatea intervenţiei, siguranţa publicului şi contextul valoros specific oricărui imobil de patrimoniu, care se pierde prin ‘reparaţii’ şi intervenţii pripite făcute de către nespecialişti”, precizează OAR Bucureşti.

Conform sursei citate, PMB, prin Direcţia de Control Serviciul de Control Disciplină în Construcţii, a sesizat prin adrese repetate organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, “solicitând cercetarea acestui caz şi aplicarea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanelor vinovate, oprirea lucrărilor pe tot parcursul procesului penal, desfiinţarea lucrărilor nelegal executate”. O acţiune asemănătoare a fost adresată şi Inspectoratului de Stat în Construcţii- Inspectoratul Regional în Construcţii Bucureşti, precizează OAR.

Teatrul de vară Alhambra, cunoscut drept Grădina Cinema Capitol, a fost deschis în anul 1916. În perioada comunistă, Grădina Cinema Capitol a fost naţionalizată, iar din 1990 este în patrimoniul Ministerului Culturii, care îl administrează prin RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei Exploatării Filmelor). În perioada 2008-2019, agenţia de media Save or Cancel a dus o campanie de conştientizare faţă de patrimoniul cultural naţional, cu aplecare spre Teatrul de vară Alhambra/Capitol. AGERPRES

 

Sursa foto: Alex Iacob/REPTILIANUL