OCEANIX, cele trei platforme interconectate, imagine BIG – Bjarke Ingels Group

Primul prototip de oraș plutitor din lume care se adaptează la creșterea nivelului mării a fost dezvăluit recent la sediul ONU din New York, ca soluție la problema tot mai amplă a creșterii nivelului mării.

OCEANIX Busan, din Coreea de Sud, își propune să ofere tehnologii inovatoare orașelor de coastă care se confruntă cu penuria de terenuri și amenințarea schimbărilor climatice.

Când vor fi construite, cele trei platforme interconectate, însumând 15,5 acri, vor oferi locuințe pentru o comunitate de 12.000 de oameni. Găzduirea populației globale în creștere este una dintre provocările-cheie cu care se confruntă decidenții politici astăzi, provocare și mai dificilă din cauza schimbărilor climatice.

Fără a reduce emisiile, se estimează că peste 800 de milioane de oameni, care trăiesc în 570 de orașe din întreaga lume, ar putea fi expuși riscului de creștere a nivelului mării până în 2050, potrivit rețelei C40 de orașe globale care se ocupă de schimbările climatice.

Rețeaua estimează costul creșterii nivelului mării și al inundațiilor interioare la atingerea sumei de 1 trilion de dolari până la jumătatea secolului, însă se speră că acest prototip durabil de oraș plutitor ar putea rezolva într-un fel problema furnizării de case sigure pentru comunitățile vulnerabile de coastă.

OCEANIX Busan, imagine BIG – Bjarke Ingels Group
Soluții pentru provocările globale
OCEANIX Busan, cu sediul în apele de lângă al doilea oraș ca mărime din Coreea de Sud, dezvăluit de curând la sediul ONU din New York, este o colaborare între UN-Habitat, Busan Metropolitan City și OCEANIX, o companie de tehnologie albastră (blue technology sau blue economy, energie regenerabilă, eficiență energetică) cu sediul în New York.
Ca parte a noii Agende Urbane a UN-Habitat, OCEANIX și BIG – Bjarke Ingels Group propun o viziune pentru prima comunitate plutitoare rezilientă și sustenabilă din lume, de 10.000 de rezidenți. Imagini cu primul oraș plutitor pot fi văzute pe site-ul big.dk.
„Nu putem rezolva problemele de astăzi cu instrumentele de ieri. Trebuie să inovăm soluții la provocările globale. Dar, în această tendință de inovare, să fim incluzivi și echitabili și să ne asigurăm că nu lăsăm pe nimeni și niciun loc în urmă”, a spus directorul executiv al ONU-Habitat, Maimunah Mohd Sharif la lansare.
Orașul plutitor este conceput ca trei platforme interconectate, însumând 15,5 acri, care vor oferi, inițial, locuințe unei comunități de 12.000 de persoane, cu posibilitatea de găzduire până la 100.000, construcția urmând să înceapă în 2023.
Fiecare dintre platforme are un scop specific: locuință, cercetare și cazare, în timp ce podurile de legătură care le conectează de pământ creează o lagună adăpostită, oferind spațiu de recreere pe apă.

OCEANIX Busan, primul prototip de oraș plutitor din lume, imagine BIG – Bjarke Ingels Group

Designul orașului plutitor are sustenabilitatea încorporată

Un alt element cheie al designului este sustenabilitatea. OCEANIX Busan are șase sisteme integrate care se concentrează pe energie, hrană, apă, deșeuri, mobilitate și regenerarea habitatului de coastă pentru a asigura orașul plutitor că reutilizează și că risipește cât mai puțin posibil.

Panourile fotovoltaice plutitoare de pe acoperiș vor genera 100% din energia operațională necesară orașului. Fiecare cartier își va trata și își va completa apa, va reduce și va recicla resursele și va avea zone agricole urbane pentru a cultiva alimente.

Plutind în viitor

Busan nu este singurul proiect de oraș plutitor dezvoltat. În septembrie 2021, regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos a deschis oficial Biroul Plutitor Rotterdam, neutru din punct de vedere al carbonului, în portul olandez, care se poate deplasa pe măsură ce nivelul apei crește.

Construcțiile vor începe, de asemenea, în acest an în orașul plutitor din Maldive. Arhipelagul din Oceanul Indian este una dintre cele mai vulnerabile națiuni climatice, cu peste 80% din suprafața sa de uscat la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării.

Orașele și birourile plutitoare sunt doar o soluție la impactul schimbărilor climatice asupra comunităților de coastă, dar multe alte provocări se confruntă cu oceanul și sunt necesare acțiuni urgente pentru a le rezolva.

Forumul Economic Mondial convoacă Friends of Ocean Action, o coaliție formată din peste 70 de lideri oceanici care au soluții rapide pentru a construi un ocean rezistent. Proiectele includ reutilizarea deșeurilor de fructe de mare, investiții în nave cu emisii zero și refacerea pădurilor de mangrove.

 

Sursa: weforum.org