În toamna anului trecut a fost aprobat un studiu de fezabilitate pentru construirea unui complex sportiv în Oradea, situat în zona Peța – Universității, în vederea depunerii studiului pentru finanţare la Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Anul acesta, prețul complexului sportiv a fost actualizat, în sensul creșterii valorii estimate, din cauza modificărilor de pe piața de construcții, printr-un proiect de hotărâre ce a întrunit majoritatea necesară în plenul Consiliului Local Oradea. Această modificare, cât și faptul că în PUG-ul municipiului nu era menționat clar specificul investiției, au determinat realizarea unui studiu de prefezabilitate ce a fost aprobat luna aceasta (16 iunie) de către Consiliul Local al Primăriei Oradea. Conform noului studiu (de prefezabilitate), complexul sportiv care va cuprinde stadion, parcare, hotel şi piaţetă, este o investiţie astăzi estimată la aproximativ 83,3 mil. Euro, față de 45 mil. Euro, costul estimat inițial.

’’Săptămâna trecută am avut o discuţie la Compania Naţională de Investiţii, în vederea demarării procedurii de finanţare a construirii acestui complex sportiv. Pentru că în Planul Urbanistic General al municipiului nu era trecut explicit în această zonă un complex sportiv, ci un centru multifuncţional, primăria a realizat un Plan Urbanistic de Detaliu care este acum în consultare publică, urmând să fie aprobat.

Pentru că procedura de avizare a unor astfel de investiţii cu o valoare ridicată la CNI necesita iniţial un studiu de prefezabilitate, apoi un studiu de fezabilitate, am convenit cu proiectanţii să realizeze acest studiu de prefezabilitate’’, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

Complexul sportiv este prevăzut pe un teren cu suprafața de 211.664 mp în zona cuprinsă între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică, teren pe care se propune dezvoltarea a cinci obiective de investiție:
Obiectiv 1 – Stadion;
Obiectiv 2 – Clădire monument;
Obiectiv 3 – Parc și terenuri de sport;
Obiectiv 4 – Liceul cu program sportiv și bazin de înot didactic;
Obiectiv 5 – Stadion atletism.

Obiectiv 1 – Stadion, va fi realizat din patru Obiecte:
Obiect 1 – Stadion cu o capacitate maxima de 16.291 locuri cu tribune acoperite;
Obiect 2 – Hotel, Spa, sala de conferințe;
Obiect 3 – Parcare subterană de 150 locuri;
Obiect 4 – Amenajări exterioare, inclusiv acces zona subsol.

Toate obiectivele vor fi tratate în așa fel încât să fie independente și să nu condiționeze realizarea lor simultan, dar cu o bună legătură între obiective astfel încât la încheierea tuturor proiectelor, acestea să funcționeze ca un tot unitar.

Durata de derulare a proiectului a fost stabilită la 28 de luni, din care 24 de luni sunt alocate strict lucrărilor de construire, iar în celelalte 4 luni desfășurându-se partea de proiectare (proiectant S.C. DICO si TIGANAS birou de proiectare, Cluj-Napoca).