UrbanizeHub desfăşoară, în aceste zile, un proiect prin care să prezinte oraşele de succes ca exemple de bune practici pentru întreaga Românie.

O echipă condusă de către Graţian Mihăilescu merge din oraş în oraş, unde discută cu factorii implicaţi şi încearcă să scoată în evidenţă care au fost elementele care au dus la reuşită. Până acum, cei de la UrbanizeHub au fost la Oradea, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, şi Braşov, dar periplul lor continuă şi prin alte oraşe.

“Până acum, nu s-a mai vorbit despre oraşe în acest fel. La final, o să facem astfel încât acest documentar să ajungă prin diverse canale la stakeholderii locali din toate oraşele României, dar şi la centru. Aşa putem să trasăm nişte linii şi o viziune de dezvoltare a oraşelor. Prin aceste interviuri luate în teren, de la cei care au pus umărul la reuşita oraşelor româneşti,  a acelor oraşe care sunt acum în faţă şi de care vorbeşte toată lumea. Noi, practic, suntem un fel de facilitatori şi încercăm să prezentăm oamenii activi, liderii urbani. Noi nu vorbim doar despre administraţie şi primării. O să prezentăm exemplele de bună practică la nivel de comunitate, de ecosistem urban. Ceea ce facem noi este o cercetare extrem de serioasă. Mergem şi vorbim cu oameni din comunităţi, din administraţie, din buisness, din sectorul civil, oameni care implementează proiecte”, spune Graţian Mihăilescu.

Liderul UrbanizeHub povesteşte că reacţiile oamenilor pe care îi abordează în cercetarea lor sunt exact aşa cum se aşteptau să fie. Aceştia se bucură să împărtăşească reţetele succesului şi să contribuie şi la dezvoltarea altor comunităţi.

“Stăm de vorbă cu primari, cu oameni din federaţia zonelor metropolitane, pentru că fiecare regiune are nevoie de aşa ceva. Vorbim cu city-manageri, cu oameni de la fundaţiile comunitare, cu cei care dezvoltă proiecte care nu sunt finanţate din bani publici, vorbim cu arhitecţi, vorbim cu oameni de IT, cu antreprenori. Ne interesează investitorii străini, cum îşi pune business-ul amprenta pe comunităţile respective. E o combinaţie de oameni, din care lumea trebuie să înţeleagă că un oraş nu înseamnă doar primarul. Primarul este un facilitator, dar în jurul lui se învârt o grămadă de actori, care trebuie să pună umărul şi să se implice”, e de părere liderul UrbanizeHub.

Documentarul pe care îl realizează echipa UrbanizeHub va fi gata în această toamnă şi va fi prezentat publicului si factorilor de decizie prin diverse canale.

Citeste mai mult: adev.ro/qc3q3n