Pe 1 mai, Empire State Building a marcat cea de-a 90-a aniversare, primarul din New York, Bill de Blasio, participând la o ceremonie specială de iluminare a turnului Art Deco iconic. Președintele Herbert Hoover inaugurase oficial faimoasa clădire pe 1 mai 1931, Empire State Building rămânând cea mai înaltă clădire din lume până în 1970, când a fost depășită de turnul de nord al World Trade Center. Astăzi, cu 380m (443 m cu tot cu antena sa), Empire State Building este a 46-a cea mai înaltă clădire din lume.

Chiar dacă în secolul 21 China a devenit epicentrul construcției de zgârie-nori, New York poate revendica în continuare cea mai înaltă clădire construită la nivel mondial, Central Park Tower fiind înălțat în 2020 la 472 metri. A fost prima dată în ultimii cinci ani când cea mai înaltă clădire finalizată nu a fost în China.

Potrivit Consiliului pentru Clădiri Înalte și Habitate Urbane, 106 clădiri cu o înălțime de 200 de metri sau mai înalte au fost construite în întreaga lume anul trecut, remarcându-se o scădere de 20% față de 2019. Acest lucru se datorează în primul rând pandemiei Covid-19, care a dus la sistarea a numeroase proiecte.

Însă, în ciuda acetor perturbări, China a reușit să finalizeze 56 de clădiri cu o înălțime de 200 metri sau mai mare, dintre care 9 turnuri în Shenzhen și 8 în Shenyang. De altfel, China s-a situat în fruntea clasamentului construcției zgârie-norilor în ultimii 25 de ani.

Cu 12 zgârie-nori finalizați, Emiratele Arabe Unite s-au poziționat pe un loc secund destul de îndepărtat. Toate proiectele finalizate s-au realizat în Dubai, ceea ce îl face orașul cu cel mai mare număr de zgârie-nori construiți în 2020. Statele Unite au reușit să finalizeze 10 clădiri înalte de peste 200 de metri, reușind să se plaseze pe locul trei în acest inediat clasament mondial.