Orca se află în Hellisheidi, Islanda și este cea mai mare instalaţie din lume care captează dioxidul de carbon din aer şi îl stochează în subteran. Start-up-ul elveţian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, într-un parteneriat cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix a realizat o instalaţie capabilă să capteze până la 4.000 de tone de CO2 pe an. Numărul echivalează aproximativ cu emisiile de la 870 de mașini sau cu 9.281 de barili de petrol consumați, potrivit calculatorului de gaze cu efect de seră al Agenției Statelor Unite pentru Protecția Mediului.

Uzina Orca (denumită după cuvântul islandez „orka” care înseamnă „energie”) este compusă din opt mari containere metalice, similare cu cele utilizate în industria de shipping, care sunt echipate cu filtre şi ventilatoare high-tech pentru extragerea dioxidului de carbon. Ulterior carbonul este dizolvat în apă şi injectat în subteran, unde treptat se transformă în rocă. Ambele procese funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de centrala geotermală din apropiere, deținută de compania islandeză de energie ON Power.

Compania susține că acest sistem are o amprentă fizică mică, reduce timpul de construcție (a fost construită în 15 luni) și poate fi reprodus oriunde în lume, cu suficiente surse regenerabile de energie și condiții de stocare. De asemenea, folosește aproximativ jumătate din oțel față de tehnologia anterioară a Climeworks.

Captarea direct din aer este una din puţinele tehnologii de extragere de CO2 din atmosferă şi este considerată vitală de către specialişti pentru limitarea încălzirii globale, vinovată pentru valurile de căldură, incendiile de vegetaţie, inundaţiile şi creşterea nivelului mărilor. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, anul trecut emisiile globale de CO2 s-au ridicat la 31,5 miliarde de tone.

Captarea de CO2 direct din aer este o tehnologie costisitoare însă dezvoltatorii speră să poată reduce preţurile graţie unor economii de scară pe măsură ce, din ce în ce mai multe companii şi consumatori, sunt interesaţi de reducerea amprentei lor de carbon.

Potrivit International Energy Agency, în prezent la nivel mondial funcţionează 15 uzine care, anual, captează peste 9.000 de tone de CO2.

 

Sursa foto: climeworks.com