Restaurarea Casei Libertății Religioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Premiul Patrimoniului European ”Europa Nostra”, cel mai important premiu în domeniul protecției patrimoniului.

Restaurarea fostei reședințe a episcopilor unitarieni, una din cele mai vechi case de locuit al orașului Cluj, bogată în detalii arhitecturale din secolul al XV-lea, a fost restaurată cu concursul unui număr de peste 35 de profesioniști și firme specializate din fondurile asigurate de către Guvernul României și al Ungariei între anii 2009-2019.

olympus digital camera

Premiul onorează munca și devotamentul  tuturor celor implicați, proiectanți, cercetători, restauratori, executanți respectiv viziunea și eforturile proprietarului: a Bisericii Unitariene Maghiare.

Juriul internațional a subliniat faptul că o clădire medievală, profund degradată și chiar periclitată, a beneficiat de o restaurare onestă și autentică bazată pe o cercetare arheologică  amplă,  fiind  introdusă în circuitul public clujean, devenind o locație culturală vibrantă și apreciată de cetățeni.

Casa a creat spațiu pentru trei expoziții permanente realizate din vestigiile arheologice descoperite în decursul restaurării, și din obiectele de artă eclesiastică al Bisericii Unitariene, potire, documente și cărți istorice, tablouri  din colecția episcopilor unitarieni.

Clădire cu funcțiuni economice

casa reli 3

Juriul a apreciat și faptul, că funcțiunile economice, restaurantul și camerele de oaspeți asigură stabilitate pe termen lung și pentru funcțiunile culturale nou create, centrul de conferință și cercetare, și expozițiile enumerate.

În acest an Consiliul Europei și Organizația Paneuropeană Europa Nostra a anunțat premierea a 30 de proiecte din 18 țări.

Premiile vor fi decernate festiv în 26 septembrie la Praga, capitala Cehiei.

casa reli 5