Studio Mortazavi a proiectat o școală tipărită 3D realizată din beton și materiale de construcție din surse locale în Fianarantsoa, ​​Madagascar.

Concepută pentru ONG-ul Thinking Huts, școala alimentată cu energie solară va fi realizată din spații modulare ce pot îndeplini diferite funcții: săli de clasă, laboratoare de științe și studiouri de dans, de exemplu.

Fiecare spațiu modular va fi construit dintr-un agregat de beton tipărit 3D, despre care Studio Mortazavi spune că poate fi realizat din materiale reciclate, pentru a reduce emisiile de CO2.

Un acoperiș din metal zincat acoperit cu plante native va ajuta clădirile să se integreze în natură.

“Din cunoștințele noastre, vom construi prima școală tipărită 3D din Madagascar”, a declarat pentru Dezeen, fondatoarea Thinking Huts, Maggie Grout.

“Tehnologia de imprimare 3D a fost utilizată în diferite proiecte de construcții; cel mai asemănător exemplu fiind ONG-ul NewStory, care construiește case tipărite 3D în America Latină”, ​​a adăugat ea.

Thinking Huts își propune în cele din urmă să se extindă dincolo de proiectul pilot și să construiască școli în parteneriat cu comunitățile din Madagascar.

Pentru proiectul pilot, va fi tipărită o clădire cu un singur etaj pentru campusul universitar al Școlii de Management și a Inovațiilor Tehnologice (EMIT) din Fianarantsoa, ​​care va măsura 230 de metri pătrați și va adăposti până la 20 de studenți.

Acest design poate fi apoi extins prin adăugarea de noi spații modulare la prima școală Thinking Huts.

“Frumusețea spațiilor modulare este că putem construi un campus infinit cu ele, după necesitățile elevilor și a școlii”, a declarat fondatorul Studio Mortazavi, Amir Mortazavi, pentru Dezeen.

„Deoarece imprimanta 3D este limitată în ceea ce privește diametrul pe care îl poate imprima, tehnica spațiilor modulare este cel mai eficient mod de a fi flexibil și de a extinde construcția în mod practic.”

Designul modulelor, care au o parte concavă, una convexă și două laturi drepte, a fost ales deoarece se potrivea împrejurimilor și era scalabil.

“Am proiectat școala după ce am făcut multe cercetări cu privire la constrângerile și capacitățile de imprimare, arhitectura populară a Madagascarului și formele geometrice care sunt cele mai favorabile pentru crearea de spații modulare”, a spus Mortazavi.

„Am început încercând diferite configurații de module folosind cercuri, hexagone, pentagone și octogonuri și am decis un hibrid între o formă pur fațetată și o formă organică.”

Exteriorul școlii va consta din doi pereți înguști cu un centru gol sau de tipul fagure, care reduce cantitatea de ciment utilizată și poate fi izolată dacă este necesar.

Studio Mortazavi a proiectat un pattern de relief pentru pereții exteriori, care va fi tipărit de imprimanta 3D și reluat apoi pe pereții interiori.

“Am găsit un print malgasc care a fost utilizat pe textile și am imprimat acel model pe exteriorul clădirii”, a spus Mortazavi.

“Ne-am gândit, de asemenea, la integrarea culorii în agregatul utilizat în imprimare pentru ca clădirea să se adapteze la culorile naturale ce se regăsesc în peisajul Madagascarului”, a adăugat el. „Ceva asemănător cu pământul bătătorit”.

Fațada va avea, de asemenea, un zid de cățărat și buzunare pe care copiii le pot folosi pentru o fermă verticală.

Panourile solare de pe acoperiș vor alimenta școala, care va avea sisteme de captare a apei, iluminat eficient din punct de vedere energetic și toalete compostabile. “Pentru proiectul inițial din Madagascar nu vom avea nevoie de încălzire, deoarece temperatura medie scade rar sub temperatura camerei”, Mortazavi a spus.

“Cu toate acestea, vom adăuga ventilatoare pentru a răci clădirile și avem, de asemenea, ventilație de jur împrejurul părții superioare a spațiilor modulare. Pentru imprimarea acestor scoli într-o climă care necesită încălzire, prevăd încălzirea radiantă ca fiind cea mai eficientă și confortabilă sursă de încălzire. “

Materialele pentru școală vor fi obținute de la companii locale, iar Thinking Huts și Studio Mortazavi speră să dezvolte în cele din urmă și produse disponibile comercial pentru a sprijini meșteșugarii și industria locală.

“Lucrăm cu o companie de construcții și furnizare de materiale numită Holcim din Madagascar”, a spus Mortazavi. „Vom face o călătorie de recunoaștere în Madagascar, având intenția de a lucra cu lemn durabil și meșteri locali pentru a proiecta și construi mobilierul.”

Școala va fi construită în colaborare cu compania finlandeză de tehnologie 3D Hyperion Robotics, iar Thinking Huts, în prezent, strânge fonduri pentru a ajuta la finanțarea primei școli. Planifică să înceapă construirea școlii în iulie sau august 2021.

 

Sursă dezeen.com