Municipalitatea braşoveană va acorda sprijin financiar proprietarilor de imobile care doresc să renoveze faţadele, cofinanţând 50% din costurile de reabilitare, iar pentru cazurile sociale, acoperind în totalitate aceste costuri.

Conform unei informări transmise de Primăria Braşov, aceste facilităţi, precum şi sancţiunile pentru cei care îşi lasă clădirile neîngrijite sunt prevăzute în Regulamentul de intervenţie pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele de acţiune prioritară în Municipiul Braşov, lansat în dezbatere publică.

Alături de acest regulament, în dezbatere publică a fost lansat şi Programul multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acţiune prioritară ale Municipiului Braşov, care stabileşte zonele prioritare de intervenţie, obligaţiile Municipalităţii şi ale proprietarilor, precum şi modul în care Fundaţia Monumentelor, înfiinţată de

Consiliul Local în luna februarie, va administra acest program.

“Farmecul Braşovului depinde în mod direct şi de felul în care arată faţadele din centrul istoric. Din păcate, avem încă multe clădiri care necesită intervenţii (…) Vă invit pe toţi să trimiteţi sugestii şi propuneri de îmbunătăţire (a Regulamentului -n.r.) şi este primul pas pentru a face funcţională fundaţia de reabilitare a monumentelor istorice. (…). Ne dorim să avem un Braşov mândru. Pentru aceasta trebuie să avem un centru curat, un centru renovat, un centrul cu faţade înnoite”, a declarat primarul Allen Coliban.

Potrivit sursei citate, în anumite situaţii, când proprietarii nu îşi reabilitează clădirile, Primăria va realiza lucrările şi va recupera banii de la proprietari.

Conform Regulamentului, pentru imobilele în care proprietarii şi-au dat acordul pentru realizarea şi finanţarea lucrărilor de intervenţie, la cererea acestora, municipalitatea poate cofinanţa 50% din valoarea execuţiei lucrărilor, sub formă de grant (nerambursabil).

Pentru proprietarii care fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie şi sunt în imposibilitate de a asigura sumele ce le revin, la cererea acestora, Primăria poate prelua integral cheltuielile aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei proprietarului, ca măsură de protecţie socială.

Pentru proprietarii care sunt în imposibilitate de a asigura cota ce le revine de 50% din costul lucrărilor de intervenţie pe durata execuţiei lucrărilor, la cererea acestora, Primăria poate prelua cheltuielile, suma urmând să fie recuperată de la proprietar fie integral, până la terminarea lucrărilor, fie parţial până la finalizarea acestora.

Dacă lucrările de intervenţie fie nu au fost executate, fie au fost începute dar nu au fost finalizate, ori dacă proprietarii refuză, Primăria va prelua această sarcină pe cheltuiala deţinătorilor imobilului, prevede Regulamentul Consiliului Local Braşov.

Regulamentul prevede, de asemenea, o serie de facilităţi privind obţinerea documentaţiilor pentru cei care vor executa astfel de lucrări. AGERPRES