Primarul Brașovului vrea înființarea unei fundații a municipalității pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice

Primarul Braşovului vrea înfiinţarea unei fundaţii a municipalităţii pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice

Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat că vrea să înfiinţeze o fundaţie a monumentelor istorice, pe modelul celei de la Oradea, care va gestiona programul de reabilitare a tuturor clădirilor istorice din oraş, fie aflate în proprietatea municipalităţii, fie privată, în condiţiile în care puţini proprietari ai unor astfel de clădiri au făcut aceste investiţii.

Potrivit edilului, în municipiul Braşov, „prea puţini” proprietari de astfel de clădiri le-au reabilitat, deşi există legislaţie în România care le permite autorităţilor locale să intervină şi să ofere sprijin financiar pentru aceştia.

„Prin urmare, am preluat modele de succes implementate la Oradea, la Timişoara, la alte administraţii locale din România, şi am mers pe această linie, a constituirii unei fundaţii care să se ocupe de gestionarea acestor proiecte. Este o fundaţie a Consiliului Local, a Primăriei Braşov, dar care va colabora îndeaproape cu societatea civilă braşoveană, tocmai pentru a impulsiona acest proiect de reabilitare a centrului istoric”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform sursei citate, obiectivele viitoarei fundaţii ar fi: asigurarea protecţiei monumentelor istorice aflate în proprietatea municipiului Braşov şi finanţarea sau cofinanţarea unor lucrări în acest scop; realizarea de lucrări de reconstrucţie, conservare, restaurare şi promovare a monumentelor istorice, de artă, de arhitectură şi urbanistice existente în municipiu; derularea unor programe speciale de prevenire a degradării monumentelor istorice din oraş.

De asemenea, printre obiectivele viitoarei fundaţii se numără şi implementarea unor proiecte educaţionale şi culturale de protejare şi conservare a monumentelor istorice, în parteneriat cu instituţii de învăţământ şi cultură, precum şi iniţierea unor parteneriate cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale, în cazul în care monumentele istorice şi zonele de protecţie ale acestora se află pe teritoriul mai multor unităţi administrativ-teritoriale.

Conform reprezentanţilor Primăriei braşovene, unul dintre scopurile viitoarei fundaţii ar fi şi acela de a identifica şi sprijini proprietarii unor astfel de clădiri care, potrivit legislaţiei în domeniu, pot beneficia de diferite forme de sprijin pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor monumente istorice.

Totodată, fundaţia ar urma să efectueze şi o activitate de inventariere a patrimoniului cultural al oraşului, precum şi să realizeze administrarea şi promovarea acestor obiective.

Un proiect privind înfiinţarea fundaţiei monumentelor istorice va fi propus consilierilor locali în şedinţa din 24 februarie. AGERPRES