Primăria Oradea a lansat lucrările la cea de a şasea parcare din municipiu, una subterană de tip park and ride, cu 277 de locuri, ce va fi construită în jurul Catedralei ortodoxe din centrul urbei.

Parcarea va fi amenajată pe trei laturi ale catedralei, fără partea din faţă, fiind o locaţie foarte aglomerată pe axa de circulaţie dinspre Cluj-Napoca, cu aproximativ 20.000 de maşini care intră zilnic în Oradea.

Proiectul, în valoare de 24,4 milioane de lei, va fi realizat din bugetul local, a declarat, la faţa locului, primarul Florin Birta, alături de cei doi reprezentanţi ai constructorilor, Construcţii Erbaşu şi Simbac.

“A fost finalizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor şi, în data de 19 noiembrie 2020, a fost semnat contractul de execuţie pentru realizarea acestei parcări. Au participat şapte ofertanţi şi oferta declarată câştigătoare a fost cea a asocierii de firme Construcţii Erbaşu în asociere cu firma Simbac. Valoarea estimată a lucrărilor iniţială era de 28,7 milioane de lei fără TVA, iar în urma licitaţiei, valoarea contractului se ridică la 24,4 milioane lei fără TVA”, a spus Birta.

Proiectul a fost executat de ProArh SRL din Oradea, arhitect Pafka Ernest.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, primarul anticipând că anul viitor, de 1 Decembrie, se va putea inaugura lucrarea.

Parcarea se va amenaja pe un singur nivel subteran, pe o arie de 6.050 de mp, cu o capacitate de 277 de locuri pentru autovehicule, 9 pentru motociclete, 6 pentru autoturismele persoanelor cu handicap şi şase parcaje cu staţii de încărcare electrică. Vor fi două căi de acces, ambele dinspre cetate. Deasupra parcării, spaţiul va fi amenajat ca piaţă pietonală, dalată cu piatră, cu spaţii verzi şi cu promisiunea de a se planta 63 arbori şi 638 de arbuşti.

Potrivit primarului, caracterul park and ride al investiţiei înseamnă că “toţi cei care vor veni să utilizeze această parcare, pe baza tichetului de intrare în parcare, vor putea circula gratuit în acea zi cu toate mijloacele de transport în comun din Oradea, pentru că parcarea va fi operată în comun cu societatea Oradea Transport Local S.A.”