Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a dezvăluit pe contul său de Twitter proiectele studioului de arhitectură FR-EE pentru un oraș finanțat de criptomonede, care este planificat să se ridice pe malul unui vulcan în sudul țării.

Prevăzut să fie construit pe Golful Fonseca, pe coasta de sud a țării din America Centrală El Salvador, orașul propus ar fi finanțat prin vânzarea unei obligațiuni Bitcoin și alimentat de energia geotermală de la vulcanul Conchagua din apropiere.

Orașul circular, care imită forma unui bitcoin, a fost proiectat de arhitectul mexican Fernando Romero, fondatorul studioului de arhitectură FR-EE. Machetele dezvăluite arată un oraș concentric care radiază dintr-o piață centrală marcată cu sigla bitcoin.

Bukele a dezvăluit, de asemenea, imagini cu mai multe clădiri emblematice care vor fi construite în piețe și imagini cu un aeroport rotunjit. Anterior arhitectul Fernando Romero a colaborat cu Foster + Partners pentru a proiecta aeroportul din Mexico City.

Planul general al orașului seamănă cu propunerea studioului său pentru un oraș binațional care se întinde pe granița dintre SUA și Mexic, ce a fost dezvăluită în 2016. Acesta a mai dezvăluit că în vârful vulcanului va fi construit un bellevue.

Anunțat pentru prima dată la Conferința Bitcoin și Blockchain din America Latină din 2021, orașul propus face parte din planurile lui Bukele de a investi permanent în bitcoin. Anul trecut, El Salvador a devenit prima țară din lume care a transformat criptomoneda în moneda sa oficială.

Pentru a finanța orașul, El Salvador intenționează să emită obligațiuni de 10 miliarde de dolari, sumă care va fi investită jumătate în Bitcoin și jumătate în construirea infrastructurii orașului.

Bitcoin City ar putea fi alimentat cu energia geotermală generată de vulcan, care ar fi folosită și pentru a mina bitcoin. Minarea Bitcoin, procesul de creare a monedei digitale, consumă un volum uriaș de energie.

Guvernul din El Salvador nu a făcut publice detalii despre un interval de timp planificat.

Bukele nu este singura persoană care explorează crearea unui oraș alimentat de criptomonede. În 2020, cântărețul Akon a semnat un acord cu guvernul Senegalului pentru a construi un oraș cu o economie bazată pe criptomonede, numit Akon City.

 

Sursa articol: dezeen.com;

Sursa foto: facebook.com/FREEFernandoRomero