Consiliul European al Arhitecților (ACE) este organizația reprezentativă pentru profesia de arhitect la nivel european. În prezent este formată din 43 de organizații membre, care sunt organisme de reglementare și reprezentare profesională în toate statele membre ale Uniunii Europene, țările în curs de aderare, Elveția și Norvegia. Prin intermediul acestora, ACE reprezintă interesele a peste 545.000 de arhitecți din 33 de țări din Europa.

Întru-un studiu sectorial al ACE – Profesia de arhitect în Europa – ACE 2020, se arată că mai mult de unul din cinci arhitecți au studiat într-o altă țară europeană. Proporții relativ mari de arhitecți din toate țările au întreprins cel puțin o parte din studiile lor în altă țară.

Majoritatea celor care au studiat sau studiază într-o altă țară au profitat de sistemul Erasmus, iar mulți din ceilalți și-au finanțat singuri timpul petrecut la studii în afara granițelor țării de proveniență. Spania, Italia și Regatul Unit apar drept cele mai populare destinații de studiu, urmate îndeaproape de Germania și Franța.

Având în vedere o astfel de profesie educată la nivel internațional, nu surprinde constatarea faptului că o proporție substanțială de arhitecți a ales să caute un loc de muncă în altă țară. În ultimele 12 luni, 9% dintre arhitecți au lucrat în altă țară. Un alt 29% dintre arhitecți s-au „gândit serios” să lucreze în altă țară, dintre care două treimi au luat în considerare o țară europeană și o treime au luat în calcul pentru studii o țară din afara continentului. Cele mai populare destinații din ultimul an au fost Franța, Germania și Italia.

”Din nou, ca și în anii precedenți, cei mai mulți dintre noi vedem profesia de arhitect ca fiind alcătuită din micro-întreprinderi. Dar asta nu înseamnă că astfel de birouri sunt incapabile să proiecteze proiecte relativ mari: un lucru care nu este atât de bine cunoscut, dar care reflectă realitatea. Trebuie să subliniem acest lucru, în special în ceea ce privește contractele de achiziții publice, în care ne confruntăm cu o tendință de a exclude organizațiile mai mici”, menționează în prefața studiului Georg Pendl, președintele ACE.

Așa cum descrie președintele ACE, Studiului Sectorial bienal este ca un instrument ce le servește celor interesați a naviga printr-o bază de date într-un mod ușor și chiar ludic pentru a afla fapte, statistici, informații de bază, precum și informații detaliate despre arhitecți europeni. ”Acesta este un instrument unic oferit de profesia de arhitect la nivel european. Am experimentat feedback foarte pozitiv și mare interes ori de câte ori am prezentat Studii sectoriale la diverse evenimente”, declară președintele ACE în introducerea studiului.

Ce își propune New European Bauhaus Collective?

Încă o chestiune problematică la care acesta face referire în acest Studiu Sectorial bienal este inițiativa Noului Bauhaus European prin care dorește să atragă atenția asupra discursului despre Starea UE susținut de Președintele Comisiei Europene, Ursula Van der Leyen, pe 16 septembrie 2020. Pentru prima data arhitecții sunt menționați ca o potențială forță conducătoare în domeniul mediului construit, cât și al renovăroii, aspect ce marchează un pas remarcabil pentru colectivul ACE.

Spiritul proactiv al organizației a condus la inițierea New European Bauhaus Collective (NEBC), un grup format din mai multe organizații paneuropene care reprezintă arhitecți, planificatori spațiali, arhitecți peisagistici, arhitecți de interior, ingineri, designeri, artiști și cercetători ai mediului construit și, mai larg, sectoarele culturale și creative.

NEBC consideră că strategia poate schimba jocul în tranziția către o economie și o societate mai durabile și poate aduce Acordul Verde mai aproape de cetățeni, pentru bunăstarea lor. Acesta deschide ușa către o abordare mai holistică a mediului nostru construit, căutând să consolideze, în același timp, valorile economice, sociale, de mediu și culturale, precum și accesul la cultură și participarea culturală.

Colectivul NEB a lansat în noiembrie 2020 o declarație „Transformarea valului de renovare într-un proiect cultural” pentru a exprima punctele de vedere inițiale cu privire la Noul Bauhaus european și a-și oferi sprijinul Comisiei, iar la 29 aprilie 2021, New European Bauhaus Collective (NEBC) a organizat conferința online „Common Ground: Making the Renovation Wave a Cultural Project”.