Asociaţia De-a Arhitectura cu sprijinul partenerului strategic Ordinul Arhitecților din România, prin taxa „Timbrul Arhitecturii”, organizează în perioada iunie-septembrie 2022 atelierele de formare pentru echipele de îndrumători ale programului educațional „De-a arhitectura în orașul meu” în anul școlar 2022-2023.

Cine? Profesorii și voluntarii arhitecţi, urbanişti, arhitecţi de interior, peisagişti, designeri şi studenţi arhitecţi înscriși în programul „De-a arhitectura în orașul meu” în anul școlar 2022-2023.

S-au înscris încă din primăvară, prin învățătorii claselor a III-a și a IV-a, 23 de clase din 20 de școli din: București, Cluj-Napoca (jud. Cluj), Iași și Miroslava (jud. Iași), Ciolpani (jud. Ilfov), Baia-Mare (jud. Maramureș), Ploiești (jud. Prahova), Timișoara (jud. Timiș). Pentru acestea avem deja formate 11 echipe profesor – arhitect voluntar, însă înscrierile pentru voluntari sunt încă deschise, aici: https://tinyurl.com/4zt6yjnv.

Ce? Asistența oferită de De-a Arhitectura şcolilor înscrise în programul educațional „De-a arhitectura în orașul meu” conține DOUĂ ETAPE de pregătire prealabilă OBLIGATORIE a celor ce vor susţine cursurile opţionale în anul şcolar următor, profesorii claselor selectate și arhitecții voluntari ce îi vor spijini.

Prima parte a pregătirii, etapa online, se desfășoară INDIVIDUAL prin parcurgerea unui modul de formare online, iar partea a doua, etapa faţă în faţă, presupune participarea la un atelier de aplicații practice, în care îndrumătorii sunt aduși ÎMPREUNĂ pentru a consolida colaborarea în pregătirea și susținerea orelor, pentru a exersa metodele interactive de învăţare şi pentru a beneficia de transferul de experienţe de la un an şcolar la altul.

Programul de pregătire dezvoltă capacitatea îndrumătorilor (profesori și voluntari) de a asigura atingerea obiectivelor de învățare, adică a competenţelor elevilor stabilite prin programa școlară și de a aplica și adapta metodele interactive de predare propuse de curs. Îndrumătorii vor dobândi, de asemenea, unele competenţe care să le fie utile şi în alte contexte profesionale.

Colaborarea inițată cu acest prilej și schimbul de experiențe va contribui la continuitatea programelor în anii ce urmează și poate duce și la inițierea unor noi demersuri educaționale, în rețeaua națională creată sau în rețele naționale sau internaționale din care Asociația De-a Arhitectura face parte.

Programul de formare este util învăţătorilor pentru activitatea lor de predare a cursului (care nu este predare în sensul clasic formal, ci facilitare a experiențelor de învățare ale elevilor), dar și pentru aplicarea unor metode din curs în disciplinele din trunchiul comun.

Arhitecţilor voluntari le este utilă această pregătire pentru a ști cum anume pot sprijini activitatea de predare a profesorilor, dar și pentru activitatea lor curentă de comunicare şi interacţiune cu clienţii şi cu publicul.

Cum? Atelierele de formare nu sunt deschise publicului larg, ci doar profesorilor și voluntarilor arhitecţi, urbanişti, arhitecţi de interior, peisagişti, designeri şi studenţi arhitecţi care s-au înscris în prealabil în programul „De-a arhitectura în orașul meu” pentru anul școlar 2022-2023.

Activităţile de pregătire sunt elaborate și conduse de către specialişti în domeniul mediului construit şi în domeniul educaţiei, facilitatori şi formatori cu experienţă, direct implicaţi în elaborarea sau implementarea programelor educative De-a arhitectura.

Programul de formare „De-a arhitectura în orașul meu” 2022 este coordonat de arh. Ioana Rizea și implementat cu ajutorul celor cinci formatori: arh. Brîndușa Havași, arh. Iulia Pătru, prof. înv. primar Cristina Pisică, prof. înv. primar Felicia Popovici, prof. înv. primar Gianina Vanca.

Când?

Atelier 1, online: 27 iunie și 4 iulie 2022

Atelier 2, online: 29 iunie și 6 iulie 2022

Atelier 3, online + față în față: 10 septembrie (online) și 17 septembrie față în față

Unde?

Online pe platforma ZOOM și pe platforma „De-a arhitectura în orașul meu”: https://de-a-arhitectura.ro/formareonline/orasulmeu/ și față în față (București).