Aproape 40 de monumente arheologice şi de arhitectură, din Transilvania, Muntenia şi Dobrogea, acoperind o perioadă cronologică din epoca preistorică până în cea modernă, vor fi digitalizate 3D în cadrul unui proiect iniţiat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Potrivit unui comunicat transmis de muzeul din Zalău, monumentele istorice vizate în proiect pentru digitalizare sunt din mai multe judeţe ale ţării, începând cu judeţul Sălaj, dar şi din Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Călăraşi şi Olt.

“Proiectul îşi propune documentarea, cercetarea, digitalizarea, promovarea şi protejarea unui număr de aproximativ 40 de monumente arheologice şi de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă şi diversă, din epoca preistorică până în perioada modernă. Metoda propusă constă în folosirea noilor tehnologii, precum digitalizarea 3D şi 2D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate). Pe baza modelelor 3D ale monumentelor vom crea o hartă interactivă cu poziţionarea monumentelor, care va apărea pe pagina proiectului. Proiectul mizează pe digitalizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea proiectului cultural, cât şi unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia”, se arată în comunicatul menţionat.

Procesul de digitalizare a monumentelor istorice va fi organizat în mai multe etape, informaţiile urmând a fi încărcate în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu), precum şi pe site-ul proiectului.

Proiectul, ce se va derula în perioada 17 ianuarie – 15 noiembrie 2022, este iniţiat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociaţia Eurocentrica şi Asociaţia ARHAIC.

Valoarea totală a proiectului este de 83.800 de lei, din care finanţare nerambursabilă AFCN 70.000 de lei, contribuţie proprie 4.000 de lei şi contribuţie a Institutului Naţional al Patrimoniului 9.800 de lei. AGERPRES

 

Sursa foto: graphein.ro