Municipalitatea făgărăşeană va implementa, în următorii ani, trei proiecte în valoare de peste 20 milioane de euro în domeniul mobilităţii urbane.

Primarul Gheorghe Sucaciu şi directorul ADR Centru, Simion Creţu, au semnat luni, contractul de finanţare pentru proiectul “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraş”, în valoare de 45.743.990,64 lei.

“Este al doilea mare pas făcut de echipa primăriei pentru modernizarea Făgăraşului, după ce în 4 octombrie a fost semnat contractul pentru primul proiect, ‘Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraş’, în valoare de 43.857.976,90 lei. În perioada următoare se va semna şi pentru cel de-al treilea proiect: Modernizarea şi pietonizarea zonei centrale Făgăraş”, se arată într-un comunicat remis presei.

Conform sursei citate, investiţia urmăreşte îndeplinirea obiectivelor strategice şi operaţionale pentru reducerea emisiilor de CO2 şi a gazelor cu efect de seră, concomitent cu încurajarea şi dezvoltarea de infrastructură pentru moduri de transport alternative şi durabile, nepoluante – transport public, cu bicileta şi pietonal.  Făgărăşenii vor fi încurajaţi astfel să circule mai puţin cu autoturismul personal, având, totodată, opţiuni multiple de deplasare – transport în comun eficient, rapid, modern şi accesibil, transport cu bicicleta şi/sau pietonal.

În plus, vor exista măsuri operaţionale adiacente, precum implementarea unei politici de parcare în zona de impact a proiectului sau acţiuni de informare, promovare şi conştientizare, derulate în scopul schimbării mentalităţilor privind modul de deplasare zilnică, a precizat sursa citată.

“Vreau ce vor şi cetăţenii, să modernizăm oraşul şi drumurile, să circulăm confortabil şi în siguranţă. Acest proiect, de aproape 10 milioane de euro, este al doilea din seria celor trei prin care vom moderniza arterele rutiere, vom repara poduri şi străzi şi vom achiziţiona autobuze electrice şi biciclete, pentru a fi folosite de făgărăşeni. După semnarea celui de-al treilea contract, vom putea demara procedurile de achiziţie. Le mulţumesc colegilor din primărie care au scopul comun de a schimba total faţa municipiului”, a declarat, citat în comunicat, primarul Gheorghe Sucaciu. AGERPRES