Proiectul restaurării Casei Darvas – La Roche din Oradea a fost premiat la Gala “România modernizată cu fonduri europene”, ce a avut loc pe 24 noiembrie la Bucureşti, informează un comunicat municipalitatea orădeană.

În cadrul Galei au fost premiate în total 14 proiecte de succes, finanţate cu fonduri europene 2014-2020, printre care şi proiectul “Restaurarea casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession”, ale cărei lucrări au costat pentru 9 milioane de lei.

“Povestea fondurilor europene este una a dezvoltării şi a succesului. Casa Darvas – La Roche este şi ea o poveste a fondurilor europene cu accent pe Art Nouveau. Am reuşit să transformăm o ruină într-un muzeu al secession-ului. A fost nevoie de mult curaj, de persoane dedicate şi de fonduri europene. Salvarea acestei bijuterii a venit prin programul operaţional regional 2014-2020. Mulţumesc pentru sprijin atât AMPOR şi organismului Internaţional ADR Nord-Vest, cât şi echipei din spatele proiectului şi tuturor direcţiilor din cadrul Primăriei municipiului Oradea. Putem spune că dintre toate investiţiile, acesta este cel mai rafinat, cel mai plin de viaţă”, a punctat managerul de proiect Daniela Moţoc, din partea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea.

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii arhiecţi Laszlo şi Jozsef Vago, şi-a redeschis porţile în august 2020, după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului.

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.215.115,03 lei şi a fost implementat de DMPFI din cadrul Primăriei Oradea. AGERPRES