Lucrările de reabilitare a celor 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul turistic Breb au fost introduse în licitaţie publică, iar valoarea investiţiei este de 5,1 milioane lei, a anunţat serviciul de comunicare al Consiliului Judeţean Maramureş.

Proiectul “Patrimoniul vernacular al satului Breb” va beneficia de finanţare nerambursabilă, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar un procent redus urmează a fi acoperit din fondurile CJ Maramureş. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în luna octombrie a anului 2022.

Contractul, care prevede proiectarea şi execuţia lucrărilor, va fi atribuit pe criteriul cel mai bun raport calitate-preţ, preţul având o pondere procentuală în decizia finală de 70% şi experienţa experţilor-cheie, 30%. Ofertele sunt aşteptate până în 16 februarie 2023, iar durata contractului este de 900 de zile de la emiterea Ordinului de începere a execuţiei.

Casele care vor fi reabilitate sau restaurate din satul Breb sunt situate la numerele 13, 26 – fosta casa parohială (datând în anul 1904), 176, 182, 198, 254, 295, 323, 374B, 407, 417 şi 429. Prima variantă de proiect a inclus reabilitarea a 8 case, însă în urma consultării Ordinul Arhitecţilor Filiala Nord-Vest şi Primăria Ocna Şugatag în proiect au mai fost adăugate încă 4 case ţărăneşti.

Proiectul prevede păstrarea arhitecturii specifice judeţului Maramureş, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea turismului, iar în a doua etapă, proiectul va identifica şi alte case cu gospodării din alte sate, urmând a fi salvate şi reabilitate. AGERPRES